Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Γραμματίδη για ανακοινώσεις κυβέρνησης

To μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι μονόδρομος για την πολιτική ηγεσία της χώρας και δρόμος συναίνεσης, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης.

Δηλώσεις Γραμματίδη για ανακοινώσεις κυβέρνησης
To μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι μονόδρομος για την πολιτική ηγεσία της χώρας και δρόμος συναίνεσης, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την οικονομία.

Ειδικότερα, ο κ. Γραμματίδης επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να αποτυπώσει στο πρόγραμμα Σταθερότητας μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2012 είναι σημαντική γιατί δείχνει αποφασιστική μεταρρυθμιστική συμπεριφορά. Αυτός είναι και βασικός λόγος πού οδήγησε στην πρόσφατη αντανακλαστική θετική αντίδραση των αγορών.

Πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο στόχο που, πιστεύουμε, ότι πρέπει να εντάσσεται στη λογική ενός δεκαετούς ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας και της ανασυγκρότησης της διοικητικής μηχανής.

Μ’ αυτά υπόψη πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει τους ακόλουθους απόλυτα εφικτούς στόχους:

(α) την πραγματική σύγκλιση με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα,
(β) έναν μέσο δεκαετή ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4%,
(γ) την αναδιάρθρωση της συνολικής ζήτησης στην Ελληνική οικονομία, με απώτερο στόχο τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 10 περίπου εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία με αύξηση των εξαγωγών κατά 10% του ΑΕΠ και με αύξηση της εθνικής αποταμίευσης επίσης κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ,
(δ) τη μείωση της ανεργίας στο 4% και
(ε) τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 75% του ΑΕΠ.

Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν κύρια με δημοσιονομικό εξορθολογισμό πού να έχει σαν βάση τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Η μείωση των δαπανών είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει, ανάμεσα σ’ άλλα, τον ουσιαστικό έλεγχο των δαπανών της υγείας και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τη σταδιακή εξομοίωση των αναλογιστικών παραμέτρων όλων των Ταμείων μ’ αυτές του ΙΚΑ, τον διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, την επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων και αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, τον έλεγχο των Αμυντικών Δαπανών, την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, τη μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του συνολικού μισθολογικού κόστους του Δημόσιου Τομέα με πάγωμα όλων των προσλήψεων, με εξαίρεση τους ελάχιστους υπαλλήλους με εξειδικευμένες γνώσεις και αυστηρή συγκράτηση των μισθών και κάθε είδους αμοιβών στο Δημόσιο τομέα.

Η αύξηση των εσόδων είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει, ανάμεσα σ’ άλλα, την ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών, την απλοποίηση και σταθερότητα των φορολογικών διατάξεων, την ενοποίηση της φορολογικής μεταχείρισης, την αναμόρφωση του πλαισίου φορολογίας εξωχώριων εταιρειών, ΟΤΑ και υπέρ τρίτων, την ανασύσταση του ΣΔΟΕ και την ανασυγκρότηση του ελεγκτικού μηχανισμού σε σύγχρονες κι αξιοκρατικές βάσεις, την ηλεκτρονική ενοποίηση σε μια βάση όλων των πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση οι φορολογικές αρχές, την κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου όλων των φορολογικών υποθέσεων και την θέσπιση συστήματος δειγματοληπτικών ελέγχων με κριτήρια επιλογής την ανάλυση κινδύνου για τις επιχειρήσεις και τα άτομα που εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες φοροδιαφυγής, την κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, των εξαιρέσεων και των εξωλογιστικών προσδιορισμών εισοδήματος και την υπαγωγή των εισοδημάτων στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων που χορηγούνται από το κράτος και, τέλος, την αύξηση της φορολογίας καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Βασικός επίσης, παράγοντας για την επίτευξη των στόχων είναι ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας και του ρόλου του κράτους που, ανάμεσα σ’ άλλα, θα πρέπει να περιλαμβάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, τη μείωση του αριθμού των προϋποθέσεων εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε και από κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, την έκδοση των ποικίλων αδειών που εκδίδει ο δημόσιος τομέας με πρόσθετο κριτήριο τη μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού, τη διευκόλυνση των επενδύσεων μέσω των Χρήσεων Γης και του Κτηματολογίου, την άμεση απόσυρση του Κράτους από τους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών που ήδη παράγονται ανταγωνιστικά από τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία, τουρισμός), τη σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ μ’ αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και την άμεση προώθηση διαδικασιών εξυγίανσης των ΔΕΚΟ που παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα (π.χ. μεταφορές).

Το μεταρρυθμιστικό αυτό πρόγραμμα είναι μονόδρομος για την πολιτική ηγεσία της χώρας και δρόμος συναίνεσης. Είναι, επίσης, ένα πρόγραμμα μεγάλης δοκιμασίας για το λαό που, όμως, θα οδηγήσει στη σύγχρονη αναπτυξιακή Ελλάδα του 2020».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v