Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων το ΠΣΑ

Τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την τόνωση των επενδύσεων συζήτησε η κ. Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων το ΠΣΑ
Τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την τόνωση των επενδύσεων συζήτησε κατά την τρίωρη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, οι Ευρωπαίοι εστίασαν στην ανάγκη ενός ακριβούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των μέτρων αλλά και στην αντιμετώπιση αφενός του δημοσιονομικού ελλείμματος και αφετέρου του ελλείμματος παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός παρουσίασε στους Ευρωπαίους τις τέσερις προτεραιτότητες του υπουργείου, απώτερος στόχος των οποίων είναι η αναδιάρθρωση των δαπανών υπέρ των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που παρουσίασε η υπουργός αφορούν στα εξής:

- Στην τόνωση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω της διάθεσης από το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις για τον σκοπό αυτό τα επόμενα τέσσερα χρόνια περίπου 16 δισ. ευρώ.

- Στην τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω της ρυθμιστικής μεταρρύθμισης για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το σχετικό ν/σ θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ο στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να έχουν γίνει οι κατάλληλες αλλαγές προκειμένου να μειωθούν δραστικά ο χρόνος ίδρυσης των επιχειρήσεων αλλά και η γραφειοκρατία - το γραφειοκρατικό κόστος υπολογίζεται σήμερα στο 7% του ΑΕΠ. Παράλληλα, προωθείται η αλλαγή του επενδυτικού νόμου μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

- Στην τόνωση της ρευστότητας της αγοράς. Στόχος η ενίσυχση της πιστωτικής επέκτασης, η οποία πέρυσι υποχώρησε στο 4% από 10% που ήταν ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης. Για τη φετινή χρονιά ο στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, να φτάσει σε διψήφιο νούμερο.

- Τέλος, με τους Ευρωπαίους συζητήθηκε η ανάγκη εποπτείας της αγοράς μέσω της τιμολογιακής επέκτασης. Όπως ειπώθηκε από τους Ευρωπαίους, στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός.

Επί της ουσίας, αυτό που ζητήθηκε είναι η ελληνική κυβέρνηση να πατήσει γκάζι για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκεται στην Αθήνα από την Τετάρτη, για συνομιλίες εν όψει της υποβολής του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την ελληνική κυβέρνηση, είχαν σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης κ. Λούκα Τ. Κατσέλη και ο υφυπουργός, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, τα οποία περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο ΠΣΑ και αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν εντός της προσεχούς τριετίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Το νέο αναθεωρημένο ΠΣΑ είναι ένα συνεκτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναθέρμανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης της εθνικής οικονομίας, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα και στις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν ώστε εντός μιας τριετίας να έχει βγει η χώρα μας από την κρίση και να έχουν γίνει ορατά τα αποτελέσματα σε κάθε πολίτη και στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η συνεργασία μας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι γόνιμη και θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης προσπάθειας, για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την επάνοδο σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίοι για την ανάσχεση της δυναμικής του δημοσίου χρέους και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v