Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: "Εθνική υπόθεση" το έλλειμμα

Ως «εθνική υπόθεση» χαρακτήρισε την αποτροπή της δημοσιονομικής απειλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η διαφύλαξη της αυτονομίας της χώρας. Τι είπε για φορολογικό, ΠΣΑ.

Παπανδρέου: Εθνική υπόθεση το έλλειμμα
Ως «εθνική υπόθεση» χαρακτήρισε την αποτροπή της δημοσιονομικής απειλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες Κυριακή στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το χρέος και το έλλειμμα, μαζί με το έλλειμμα αξιοπιστίας, τείνει να καταστήσει την Ελλάδα σε ομηρία των διεθνών πιστωτών και αγορών, τονίζοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την αυτονομία, να προστατεύσουμε δηλαδή το δικαίωμά μας να ορίζουμε εμείς την τύχη μας, να εγγυηθούμε το δικαίωμά μας να οργανώσουμε εμείς την οικονομία μας, να αποφασίζουμε εμείς για τις δικές μας προτεραιότητες χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει επιφέρει πλήθος αντιδράσεων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «παρά τις δυσκολίες, ακόμη και τα ανθρώπινα λάθη, τα οποία ξέρουμε και διορθώνουμε, είμαι αισιόδοξος και καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων και την Μέσων Ενημέρωσης, να πούμε όχι στον πανικό».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα εξεταστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του κυβερνητικού και νομοθετικού έργου, στη βάση του ήδη υπάρχοντος σχεδιασμού.

Ενδιαμέσως, ο κ. Παπανδρέου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου θα παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα, αλλά και τις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010 και το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση, άμεσα, Συμβουλευτικής Επιτροπής για το ριζικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων. Όπως ανέφερε, αυτή η γνωμοδοτική επιτροπή θα συνεργαστεί με διεθνείς εμπειρογνώμονες και με τη Γραμματεία της Κυβέρνησης, να εξεταστούν οι καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς και μέσα από επιτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης άλλων χωρών, να αντληθούν θέματα δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το έργο της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες, οπότε και θα προτείνει επιλογές θεσμικών μοντέλων διακυβέρνησης που θα βελτιώνουν τη σχέση πολίτη-κράτους.

*** Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Παπανδρέου, στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v