Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

500 χιλ. αφορολόγητο ζητούν οι κατασκευαστές!

Αφορολόγητο όριο για γονική παροχή στα 500.000 ευρώ, ζητά με επιστολή της από τον υπουργό Οικονομίας, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

500 χιλ. αφορολόγητο ζητούν οι κατασκευαστές!
Αφορολόγητο όριο για γονική παροχή στα 500.000 ευρώ, ζητά με επιστολή της από τον υπουργό Οικονομίας, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΜΚΟΕΕ, η γονική παροχή ήταν πάντα το ύψιστο ενδιαφέρον της ελληνικής οικογένειας. Οι γονείς με τις αποταμιεύσεις τους πάντα αγόραζαν κάποιο ακίνητο για να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους.

Τα τελευταία χρόνια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης και του ισχύοντος μικρού φόρου γονικής παροχής 1% οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες να αγοράσουν ένα ακίνητο για τα παιδιά τους.

Το ευεργετικό αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης της ελληνικής οικογένειας ήταν η απασχόληση ενός και πλέον εκατομμυρίου συνεργατών του κλάδου της οικοδομής και των άλλων εμπλεκομένων κλάδων.

Επειδή με την τροπολογία που κατατέθηκε προ ημερών στην Ελληνική Βουλή (8/1/2010) καταργείται ουσιαστικά το τέλος συναλλαγής 1% στις γονικές παροχές και από ό,τι φαίνεται επανέρχεται ο παλαιός φόρος με συντελεστές 5-20% και με άγνωστο αφορολόγητο, θα πρέπει για το μέλλον της απασχόλησης και της Εθνικής Οικονομίας οι αποφάσεις που θα ληφθούν από το αρμόδιο Υπουργείο να περιλαμβάνουν:

Α) Αφορολόγητο όριο για γονική παροχή 500.000 ευρώ.
 
Β) 3% πρώτο κλιμάκιο φόρου γονικής παροχής-δωρεάς για τις επόμενες 300.000 ευρώ.

Γ) 5% δεύτερο κλιμάκιο φόρου γονικής παροχής - δωρεάς για τις επόμενες 200.000 ευρώ.

Δ) Για μεγαλύτερα ποσά γονικής παροχής ποσοστό που θα καθοριστεί μετά τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς και να μην υπερβαίνει το φόρο μεταβίβασης.

Οι ανωτέρω κλίμακες είναι απαραίτητο να ισχύσουν, διότι με την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των αγοραίων, ένα μικρό διαμέρισμα τρίτου ορόφου, 85-90τ.μ. μαζί με τον ημιυπαίθριο (που έχουν όλα τα διαμερίσματα), την αποθήκη και τη θέση στάθμευσης, η αντικειμενική αξία του θα κυμαίνεται από 350.000-400.000 ευρώ.

Εάν επίσης ληφθεί υπόψιν ότι η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών έχει και μια εγκαταλελειμμένη ακίνητη περιουσία στην περιφέρεια, τότε ο μέσος όρος της ελληνικής οικογένειας θα υπολογίζει, ως γονική παροχή, ποσό μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ.

Επειδή ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταβληθούν φόροι μεταβίβασης με γονική παροχή ή κληρονομιά για μεγάλες περιουσίες, δεν θα πρέπει να θίξει την μέση ελληνική οικογένεια που είναι ο αιμοδότης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία με τη σειρά της είναι η ατμομηχανή της Εθνικής οικονομίας.

Στην παρούσα οικονομική κρίση και στην πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΜΚΟΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v