Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δανεικά με… μέτρο ως την έγκριση του ΠΣΑ

Με εκδόσεις εντόκων και προσυμφωνημένες ιδιωτικές τοποθετήσεις ομολόγων θα κινηθεί το Δημόσιο ως την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας από την ΕΕ. Τα road shows του Φεβρουαρίου και το προσδοκώμενο ράλι ανακούφισης.

Δανεικά με… μέτρο ως την έγκριση του ΠΣΑ
Με χαμηλές ταχύτητες θα κινηθεί ο δανεισμός του Δημοσίου ως και την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) καθώς, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων το κλίμα επιφυλακτικότητας απέναντι στους ελληνικούς τίτλους παραμένει.

Ο δανεισμός του 2010 ανοίγει σήμερα με δημοπρασία εξάμηνων και ετήσιων γραμματίων, η οποία αποτελεί ανανέωση εκδόσεων που λήγουν. Το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει 800 εκατ. ευρώ από εξάμηνα γραμμάτια και άλλα 800 εκατ. ευρώ από τα ετήσια.

Για τις 19 Ιανουαρίου προγραμματίζεται έκδοση ομολόγων, η οποία με βάση πληροφορίες θα καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση από τέσσερις τράπεζες. Πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη από dealing rooms τραπεζών για ένα ιδιότυπο private placement καθώς θα καλυφθεί με όποια προσφορά προκύψει για τις τράπεζες από τους πελάτες τους κατά τη διαδικασία του pre marketing.

Η τακτική των private placements εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει χαμηλό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και θα συμβάλει σε επιπλέον μικρή αποκλιμάκωση των spreads. Κατά τις τελευταίες ημέρες το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών κλείνει λόγω της πτώσης της τιμής των τελευταίων και όχι εξαιτίας των αγορών ελληνικών τίτλων.

Προς το παρόν, το μόνο που κέρδισε η Ελλάδα μετά την ήπια υποβάθμιση της Moody's είναι κάποια ευρωπαϊκά hedge funds να έχουν αλλάξει την επενδυτική τους τακτική σε long ελληνικά ομόλογα και short πορτογαλικά ή ισπανικά ομόλογα.

Η παραπάνω αλλαγή απλώς περιόρισε τις κερδοσκοπικές κινήσεις επί των ελληνικών ομολόγων, ενώ η χώρα χρειάζεται ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης για να καλυφθεί ο δανεισμός του 2010.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιφυλακτικότητας για τους ελληνικούς τίτλους είναι ότι το Δημόσιο συνεχίζει να προτιμά τις εκδόσεις με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ η Πολωνία εξέδωσε χθες 15ετές και η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα 30ετές με spreads χαμηλότερα από τα τρέχοντα των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Μετά το ΠΣΑ φορτσάρει ο δανεισμός

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να διενεργήσει μεγάλες δημοπρασίες ομολόγων μετά την έγκριση του ΠΣΑ από την Κομισιόν ή έστω ύστερα από ενδεχόμενα ευμενή σχόλια μετά την προφορική ανάλυση των βασικών του αξόνων στις 18 - 19 Ιανουαρίου.

Κλειδί του σχεδίου, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και treasurers, είναι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% το 2010. Αν κριθεί εφικτός από την Κομισιόν και κατ' επέκταση από τις αγορές, τότε το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι δεν θα αντιμετωπίσει φέτος πρόβλημα να δανειστεί ως και 53 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί η Ελλάδα θα έχει στο τέλος του έτους έλλειμμα χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας και τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και αν το spread υποχωρήσει στις 150 μονάδες βάσης, θα δείχνουν θελκτικά στο σκέλος των υποσχόμενων αποδόσεων.

Ο σχεδιασμός φθηνότερου δανεισμού στηρίζεται πάνω σε αυτήν την παραδοχή. Για τον λόγο αυτό από τον υπουργό Οικονομικών και το επιτελείο του προγραμματίζεται μέσα στον Φεβρουάριο εκτεταμένος γύρος παρουσιάσεων της ελληνικής οικονομίας σε διεθνή οικονομικά κέντρα.

Για πρώτη φορά, δε, θα διενεργηθούν παρουσιάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Τόκιο. Στόχος να διευρυνθεί το πελατολόγιο των πιστωτών μας και να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.

Το ευνοϊκότερο για την Ελλάδα σενάριο είναι η S&P να αναθεωρήσει μετά την κατάθεση του προγράμματος σύγκλισης το αρνητικό outlook σε θετικό, αξιολογώντας ότι το έλλειμμα το 2010 θα είναι χαμηλότερο του 12%, που υπολόγιζε η ίδια με την τελευταία υποβάθμιση.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ράλι ανακούφισης για μετοχές και ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v