Στη Βουλή την Τετάρτη το ν/σ για τα νοικοκυριά

Την Τετάρτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Βουλή, μετά και τη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκαν κάποιες βελτιωτικές τεχνικές αλλαγές.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στη Βουλή την Τετάρτη το ν/σ για τα νοικοκυριά
Την Τετάρτη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Βουλή, μετά και τη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκαν κάποιες βελτιωτικές τεχνικές αλλαγές για την αποτροπή ενδεχομένων εκμετάλλευσης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου από άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους των Ελληνικών Τραπεζών.

Η υπουργός εξερχόμενη από τη συνάντηση δήλωσε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ σημείωσε: «Κάνουμε διάλογο με όλους τους φορείς προκειμένου να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας όσο το δυνατόν περισσότερες παρατηρήσεις που μας επισημαίνονται».

Σε ό,τι αφορά το ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές και εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο κ. Βασίλης Ράπανος από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δήλωσε ότι «ελπίζουμε το υπουργείο να λάβει υπ' όψιν τις προτάσεις μας».

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στα τρία θέματα στα οποία υπήρχε «διαφωνία» με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν προέκυψε αλλαγή.

Δηλαδή δεν υπήρξε αλλαγή σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά, την τετραετία εξυπηρέτησης των οφειλών καθώς και το 10% για το ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών.

Ωστόσο, υπάρχουν βελτιώσεις μεταξύ των οποίων είναι η «έξοδος» του οφειλέτη από τη ρύθμιση σε περίπτωση που αποκρύψει στοιχεία βελτίωσης του εισοδήματός του αλλά και η απαγόρευση κατάθεσης αίτησης για επανένταξη για δύο έτη.

Παράλληλα, ορίζεται υποχρεωτική από τον οφειλέτη η ενημέρωση για τη βελτίωση της περιουσιακής του κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να το γνωστοποιήσει στο δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν πριν.

Επίσης προβλέπεται ότι για τα δάνεια που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να κατατεθεί αίτηση.

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, θα παραμένουν στη ρύθμιση, ωστόσο οι τόκοι θα παγώνουν όχι με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι κύκλοι απέφυγαν να απαντήσουν εάν και αυτό το νομοσχέδιο, πέραν της κατάθεσής του στη Βουλή, θα αποσταλεί για γνωμοδότηση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα σταλεί στο υπουργείο η γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το ν/σ σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά.

Δηλώσεις της κ. Λούκας Τ. Κατσέλη μετά τη συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, έπειτα από συνάντηση που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, δήλωσε:

«Σε κάθε διαβούλευση που γίνεται συζητάμε πάντοτε με τους φορείς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάβουμε υπ' όψιν όλα τα σημεία που μας θέτουν. Είμαστε εδώ και για τους φορείς της αγοράς και για τις τράπεζες και προσπαθούμε πραγματικά να κινηθούμε με βάση το δημόσιο συμφέρον. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ανατροπή».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ η κ. Κατσέλη επισήμανε: 

«Αυτό που είπα για τον ΦΠΑ είναι ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις βρίσκονται σε διαβούλευση και ο υπουργός Οικονομικών όταν καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο θα γνωστοποιήσει και την τελική πρόταση εάν και εφόσον υπάρχει κάτι για τον ΦΠΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v