Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύριο στη Βουλή τροπολογία για γονικές παροχές

Την Τετάρτη κλείνει οριστικά το θέμα των γονικών παροχών με την κατάθεση νέας τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτή θα περιγράφονται  αφορολόγητα όρια, κλιμάκια και συντελεστές.

Αύριο στη Βουλή τροπολογία για γονικές παροχές
Την Τετάρτη κλείνει οριστικά το θέμα των γονικών παροχών με την κατάθεση νέας τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα προβλέπεται αφορολόγητο λίγο χαμηλότερο των 200.000 ευρώ και κλιμακωτοί συντελεστές που θα ξεκινούν από 1%.

Σε αυτή θα περιγράφονται αναλυτικά αφορολόγητα όρια, κλιμάκια και συντελεστές που θα επιβαρύνουν εφεξής γονικές παροχές και κληρονομιές και το αφορολόγητο όριο τίθεται "λίγο χαμηλότερα από τις 200.000 ευρώ", όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος.

Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε σε άμεσες ανακοινώσεις μετά τη θύελλα αντιδράσεων και το θέμα αντισυνταγματικότητας (στη βάση της αναδρομικότητας των αλλαγών) που έθεσαν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να αποσαφηνιστεί άμεσα το ζήτημα της τροπολογίας. Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία φερόταν μέχρι χθες το πρωί να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα ακύρωναν τον διάλογο για το φορολογικό και σε "φωτογράφηση" των αλλαγών με την παρέμβαση του υπουργού στη Βουλή (κατά τη συζήτηση της τροπολογίας η οποία τελικά θα γίνει αύριο και όχι σήμερα όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί), αποφάσισε να καταθέσει επί της ουσίας νέα τροπολογία.

Με αυτή θα αναλύονται τα νέα αφορολόγητα όρια και οι φορολογικοί συντελεστές που θα ισχύουν από εδώ και πέρα, λύνοντας έτσι και το ζήτημα των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο κατέληξε σε αφορολόγητο όριο "περίπου διπλάσιο σε σχέση με το σημερινό και λίγο χαμηλότερα από τις 200.000 ευρώ".

Σήμερα, γονικές παροχές και κληρονομιές έχουν αφορολόγητο όριο 95.000 ευρώ και από αυτό το σημείο και πάνω ο συντελεστής είναι ενιαίος στο 1% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Με την αύξηση του αφορολογήτου λίγο χαμηλότερα από τις 200.000 ευρώ κερδισμένοι θα είναι όσοι μεταβιβάζουν με γονικές παροχές και κληρονομιές ακίνητα αξίας εντός του αφορολογήτου, ενώ στους "χαμένους" συγκαταλέγονται οι έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Για παράδειγμα, η μεταβίβαση με γονική παροχή ακινήτου αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ μέχρι την περασμένη Παρασκευή επιβαρυνόταν με φόρο 850 ευρώ. Μετά τις αλλαγές, η μεταβίβαση ενός τέτοιου ακινήτου θα έχει μηδενική φορολογική επιβάρυνση.

Στο μέτωπο των συντελεστών, έως την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν και σβήνουν εισηγήσεις και έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση για ανώτατο συντελεστή 10% και όχι 5% έως και 20% που είχε πέσει επίσης στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v