Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Τα οφέλη της επιβολής μειωμένου ΦΠΑ

Στην απίθανη πολυγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών των τελευταίων ημερών σχετικά με το ενδεχόμενο ενιαίου ΦΠΑ, παρεμβαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω απάντησης σε σχετικό ερώτημα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κομισιόν: Τα οφέλη της επιβολής μειωμένου ΦΠΑ
Στην απίθανη πολυγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών των τελευταίων ημερών σχετικά με το ενδεχόμενο ενιαίου ΦΠΑ, παρεμβαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω γραπτής απάντησης σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, ζητούσε από την Επιτροπή να αξιολογήσει τις επιπτώσεις που έχει στην απασχόληση και στην τόνωση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, η πολιτική του μειωμένου ΦΠΑ που εφαρμόζεται σε ορισμένες περιφέρειες των κρατών μελών της ΕΕ.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Φορολογίας, κ. Κόβατς αφού αναφέρει ότι η οδηγία 2009/47/ΕΚ «επιτρέπει – σε μόνιμη βάση – την προαιρετική εφαρμογή για τα κράτη μέλη, μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ορισμένες υπηρεσίες έντασης εργασίας που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο» παραπέμπει σε σχετική μελέτη «που συνέταξε ανεξάρτητη ομάδα οικονομικών μελετών, εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την οικονομική ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Η εν λόγω μελέτη, στη σύνοψη των συμπερασμάτων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και της μείωσης της δομικής ανεργίας» και καταλήγει ότι «ο μειωμένος ΦΠΑ βελτιώνει την κατανομή των εισοδημάτων και κάνει πολλά προϊόντα να γίνονται πιο προσβάσιμα σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v