Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για τα τσιγάρα

Σε άτακτη υποχώρηση σε ό,τι αφορά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα αναγκάζεται, όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ φοβούμενο ότι το εν λόγω μέτρο θα έρθει μπούμερανγκ για τα έσοδα του κράτους.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για τα τσιγάρα
Σε άτακτη υποχώρηση σε ό,τι αφορά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα αναγκάζεται, όπως όλα δείχνουν, να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών φοβούμενο ότι το εν λόγω μέτρο θα έρθει μπούμερανγκ για τα έσοδα του κράτους.
 
Ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών του υπουργείου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 προανήγγειλε διορθώσεις σημειώνοντας: "Για να κάνουμε αλλαγές στην τροπολογία σημαίνει πως δεν ήταν όλα σωστά".

Η υποχώρηση, όπως όλα δείχνουν, του υπουργείου σε ό,τι αφορά τις τελικές αυξήσεις του ΕΦΚ στα τσιγάρα διόλου δεν έχει να κάνει με τις ευαισθησίες του για την τσέπη των καπνιστών, αλλά με τον φόβο ότι αντί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους κοντά στο 1 δισ. ευρώ, που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις του, θα χάσει και από αυτά που εισέπραττε τα προηγούμενα χρόνια.
 
Επί της ουσίας, για διαφορετικούς λόγους από το ΥΠΟΙΚ, καπνοβιομήχανοι και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για στροφή των καπνιστών στα φθηνά τσιγάρα τα οποία έχουν σαφώς μικρότερη συμμετοχή στα έσοδα του κράτους.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν ο κ. Αλογοσκούφης, βλέποντας να χάνει έσοδα το κράτος από την κατακόρυφη άνοδο του μεριδίου των φθηνών τσιγάρων, είχε προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολόγησή τους.

Σημειώνεται ότι σήμερα το κράτος έχει έσοδα από τους φόρους στα τσιγάρα τα οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ και στόχος του υπουργείου είναι με την αύξηση του ΕΦΚ να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αγορά, τα τσιγάρα με την πλέον ζητούμενη τιμή (π.χ. Marlboro, Camel κ.λπ.) ελέγχουν μερίδιο κοντά στο 48%, στο 26% ανέρχεται το μερίδιο των "φθηνών", ενώ αντίστοιχο είναι το μερίδιο των τσιγάρων μεσαίας τιμής.

Τα μερίδια αυτά ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες τιμές και, όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να ανατραπούν αν εν τέλει δεν υπάρξουν διορθώσεις στην τροπολογία και η τιμή των τσιγάρων που πωλούνται σήμερα προς 3,20 ευρώ ανέλθει στα 5,40 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v