Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στην έκθεση της Eurostat

Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή, απαντά το υπουργείο Οικονομικών στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Eurostat για τις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στην έκθεση της Eurostat
Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή, απαντά το υπουργείο Οικονομικών στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Eurostat για τις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ," η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Eurostat για τις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές δημοσιεύτηκε μετά από αίτημα του Συμβουλίου ECOFIN της 10ης Νοεμβρίου".

"Η Έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων τα οποία ξεκίνησαν με την «ψευδεπίγραφη απογραφή» του 2004 και ολοκληρώθηκαν με την απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης έως τον Οκτώβριο του 2009, καταφέρνοντας ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Είναι προφανές πως στην περίοδο που ακολούθησε καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια στατιστικής αξιοπιστίας και διαφάνειας με αποτέλεσμα τη σημερινή Έκθεση.

Η αποκάλυψη των αληθινών δημοσιονομικών στοιχείων και ιδιαίτερα του ελλείμματος, το μέγεθος του οποίου είχε επισημανθεί νωρίτερα τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκάλεσε αντίδραση τόσο των εταίρων μας στην ΕΕ όσο και των αγορών.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη μέρα έχουν θέσει ως στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας αναγνωρίζοντας τη σημασία των αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων. Η προσπάθειά μας έχει αρχίσει ήδη να αναγνωρίζεται, καθώς στα συμπεράσματα του ECOFIN της 10ης Νοεμβρίου, έχει καταγραφεί μια πρώτη θετική αντίδραση στις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας.

Ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και την αναμόρφωση του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Προχωράμε, επίσης, σε μεγάλες τομές που ενισχύουν τον έλεγχο και τη λογοδοσία στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, με την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Βουλής, αλλά και των πολιτών με τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο σε μηνιαία βάση.

Στο ερχόμενο ECOFIN, της 19ης Ιανουαρίου, ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και για το σύνολο των πολιτικών που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο έτος για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των Ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και για την δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου εθνικού στατιστικού συστήματος με κεντρικό ρόλο της ανεξάρτητης στατιστικής αρχής.

Για την εκπόνηση της έκθεσης οι ελληνικές αρχές, οι υπηρεσίες και τα στελέχη τους συνεργάστηκαν με τη Eurostat έχοντας λάβει μία και μόνο οδηγία, τη διαφάνεια και την δέσμευση ότι στο εξής το έργο τους θα πλαισιώνουν αρχές και κανόνες δεοντολογίας, ώστε η καταγραφή και η παραγωγή των στατιστικών και δημοσιονομικών δεδομένων να αναβαθμιστεί σε ποιότητα και αξιοπιστία. Κάτι που συνάδει με τον επαγγελματισμό και την επιθυμία του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται σε αυτό το έργο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v