Γ. Παπανδρέου: "Αλλαγές και ανατροπές τώρα"

Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη ούτε θα προσφύγει στο ΔΝΤ, τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Τι είπε για ΦΠΑ, επιδόματα.

Γ. Παπανδρέου: Αλλαγές και ανατροπές τώρα
Χρονιά ιστορικών αλλαγών με τον πολίτη στο επίκεντρο χαρακτήρισε το 2010 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 πρώτων ημερών της νέας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπανδρέου έθεσε αμέσως το δίλημμα "ή τώρα ή ποτέ" και έδωσε την απάντηση ότι για την κυβέρνηση η επιλογή είναι μία και σαφής: "Αταλάντευτα τώρα", ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει μερεμέτια και φτιασιδώματα αλλά απαιτεί μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η εικόνα που αντίκρισε η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε φαντασία, ενώ το έλλειμμα και το χρέος είναι χωρίς προηγούμενο.

Σε διεθνές επίπεδο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν εκφράσεις εναντίον της χώρας μας που ξεπερνούν κάθε ανεκτό όριο και οι οποίες, όπως τόνισε, τον ενοχλούν και προσβάλλουν βαθύτατα όλους τους Έλληνες. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία έδωσε αφορμή για τέτοιου είδους σχόλια τα οποία αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν πρέπει, ανέφερε επίσης, να μεταφέρουμε σε τρίτους τις δικές μας ευθύνες για να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι από την ανευθυνότητα και την απραξία των προηγούμενων ετών προχωράμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. 

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τις 100 πρώτες ημέρες η κυβέρνηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα και δεν απέφυγε τα λάθη. Υποσχέθηκε πάντως ότι θα γίνεται όλο και καλύτερη και θα συνεχίσει τον δύσκολο δρόμο "με ορθοπεταλιά", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο επόμενο διάστημα, όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα ανοίξει δύο νέα μέτωπα τα οποία θα αφορούν στο πολιτικό σύστημα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και στο σχέδιο Καλλικράτης. Επίσης θα κατατεθεί σύντομα το νομοσχέδιο που θα αφορά στους νόμιμους μετανάστες.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ως κυβέρνηση φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και δεν προχώρησε στα θέματα αυτά και υπογράμμισε ότι εκείνοι που σήμερα διαμαρτύρονται με κραυγές, κάνουν σαν να μην έχουν κυβερνήσει τη χώρα ή ότι δεν καταλαβαίνουν.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου λόγω των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα κάλεσε και όσους επικρίνουν σήμερα να πάμε μαζί στις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην πρόθεση των αλλαγών αυτών θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά όπως υπογράμμισε: "Οι πολίτες μας εξέλεξαν για να προχωρήσουμε σε τομές". Επίσης, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει απέναντι στα κακώς νοούμενα κεκτημένα τα οποία δρουν σε βάρος του λαού, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχει πετύχει τον στόχο της να κάνει πιο περήφανους τους Έλληνες.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχόλια περί απραξίας, ασυνεννοησίας και σύγχυσης που επικρατούν στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν είναι αυτή η εικόνα της κυβέρνησης και ότι κάποιος που παρακολουθεί μόνο τηλεόραση ή διαβάζει εφημερίδες μπορεί όντως να σχηματίσει αυτήν την εικόνα.

Σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η αλλαγή είναι πολύ σημαντική ώστε αξίζει να δαπανηθεί χρόνος, ενώ πρόσθεσε ότι με την επιλογή αυτή θέλησε να στείλει δύο μηνύματα: το πρώτο ότι κανένας δεν πρόκειται να ξεφύγει από την αξιολόγηση και το δεύτερο ότι τα υπουργεία δεν είναι φέουδα κάθε υπουργού. Επιπλέον πρόσθεσε ότι κι αυτές, οι ίδιες σημερινές κυβερνητικές δομές, είναι αναχρονιστικές και θα αλλάξουν.

Σε ερώτηση για το κλίμα πανικού που φαίνεται να υπάρχει και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι εύκολη η δημιουργία πανικού μέσω των τηλεοράσεων και των εφημερίδων και πρόσθεσε ότι ζητάει σοβαρότητα από όλους ώστε να μη διαμορφωθεί ένα κλίμα μιζέριας και γκρίνιας. "Δέχομαι τη σοβαρή κριτική", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ήδη αποδείξαμε πως διορθώνουμε τα λάθη μας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διαρροές περί δυσφορίας του Μεγάρου Μαξίμου σε ορισμένες πρωτοβουλίες υπουργών ή αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει την τακτική του κ. Καραμανλή που εμφανιζόταν να δυσφορεί μονίμως. "Δεν με εκφράζουν τέτοιες διαρροές", επισήμανε, αποδοκιμάζοντας τους υπευθύνους και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος της πράξης και "όταν υπάρχει πρόβλημα καθόμαστε, το συζητάμε και το λύνουμε".

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ο κ. Παπανδρέου απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι ο λαός τον Οκτώβριο ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ ψήφισε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και κυβέρνηση για μεγάλες αλλαγές. Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για ευρύτερες συναινέσεις προκειμένου να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές, αλλά απέρριψε το μοίρασμα της εξουσίας. Δεν χρειάζονται άλλα σχήματα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η πολιτική βούληση όλων να συμβάλουν στο τιτάνιο έργο το οποίο ανέλαβε η κυβέρνηση. Σημείωσε πάντως τη θετική ανταπόκριση που βρήκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της διαφθοράς.

Σε ερώτηση εξάλλου για το ενδεχόμενο να βρει η κυβέρνηση μπροστά της αντιδράσεις και διαδηλώσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μέσα από τη διαβούλευση και τον διάλογο πιστεύει ότι η αίσθηση του επείγοντος θα γίνει δεκτή από όλους. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει πως ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν και η κατεύθυνση που επιλέξαμε είναι εθνική προτεραιότητα και όχι κομματική.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι έχει τακτικές επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, για τον οποίο είπε ότι είναι πάντα κεφάλαιο για τη χώρα και με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις για πολλά θέματα. Ερωτηθείς για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Βουλή αλλά και για το αν ο πολίτης αισθάνεται σήμερα ασφαλής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο πολίτης σήμερα αισθάνεται πολύ ασφαλέστερος από όσο πριν από λίγους μήνες. Και για τη βομβιστική επίθεση στη Βουλή απάντησε ότι πρόκειται για ενέργεια του κοινού ποινικού δικαίου, όπως και άλλες προηγούμενες, οι οποίες υπονομεύουν την εικόνα της χώρας.

Επίσης ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τον ελληνισμό της διασποράς, ο οποίος όπως τόνισε πονάει τον τόπο του, ειδικότερα βλέποντας και ακούγοντας τις εκφράσεις που διατυπώνονται σε βάρος της Ελλάδας. Ο ελληνισμός της διασποράς, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, ξέρει ότι η Ελλάδα μπορεί διαφορετικά και ότι ο ίδιος (ο ελληνισμός) θα συμβάλει στην προσπάθεια της χώρας παρέχοντας και πολιτική στήριξη.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επίσης ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο σύστασης αντίστοιχης επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών, επισημαίνοντας πάντως ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να εξεταστούν με βάση και τον χρόνο στον οποίο θα μπορούν να λειτουργούν οι επιτροπές, χωρίς να παρακωλύουν το νομοθετικό έργο της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ελέγχονται τα στατιστικά στοιχεία για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας τα τελευταία χρόνια και τα οποία θα εξεταστούν από τη Βουλή με βάση το ελληνικό Σύνταγμα και θα δούμε, πρόσθεσε, ποια χρειάζονται τη λήψη ποινικών ή άλλων μέτρων.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει αυτό το διάστημα και συνεχίζει να δίνει μια μεγάλη μάχη στον τομέα της οικονομίας για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και η μάχη αυτή, πρόσθεσε, είναι καθημερινή, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν θα ήθελε να σκεφτεί τι θα γινόταν αν η χώρα συνέχιζε την πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως και το ενδεχόμενο της προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παραδέχτηκε ότι οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και ότι υπάρχει περίπτωση κάποιοι να θεωρούν την Ελλάδα αδύναμο κρίκο στη ζώνη του ευρώ και να την αντιλαμβάνονται ως έναν κρίκο που θα τον αξιοποιήσουν για την προώθηση αλλότριων σχεδίων. Χρέος μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος. Κι αυτό, πρόσθεσε, είναι εθνική επιταγή. "Η Ελλάδα δεν άγεται και φέρεται από τα διάφορα συμφέροντα και θα στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Σε αυτούς που μας λοιδορούν σήμερα και μας λοιδορούσαν και παλιότερα απαντήσαμε τότε και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με επιτυχία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς σχετικά με την προεκλογική του φράση ότι χρήματα υπάρχουν, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χρήματα υπήρχαν, αλλά το ερώτημα είναι πού πήγαν. Και έδωσε ως παράδειγμα έναν κατάλογο σπαταλών, όπως είπε, από το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Παπανδρέου κάλυψε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι είναι ισχυρός υπουργός Οικονομικών, ικανός, έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, των συναδέλφων του υπουργών και του λαού. Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες όταν ληφθούν είναι αυτές που ισχύουν. Όσο για τις αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν πρόκειται για σύγχυση μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλλά για μια συλλογική επιλογή, της ανάδειξης δηλαδή του ρόλου της Βουλής ο οποίος είναι νομοθετικός και ελεγκτικός.

Θέλω, σημέιωσε, μια ζωντανή Βουλή και όχι μια Βουλή επικυρωτική των αποφάσεων της κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή αφορά στο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας που δημιούργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διαμορφώνει η σημερινή κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι εταίροι το θεωρούν καλό, αλλά ρωτούν εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να το υλοποιήσει. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν συμβάλουμε όλοι και προτάξουμε το εθνικό συμφέρον απέναντι στο προσωπικό, το μικρό και το ιδιωτικό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απάντηση που είχε δώσει πριν από την Πρωτοχρονιά στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν έχει δεχτεί καμία τέτοια εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο και πρόσθεσε χαριτολογώντας: "Ελπίζω ότι δεν θα δω κι αυτή τη φορά να γράφεται πως δήλωσα ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ".

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον απευθείας δανεισμό της χώρας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την έκδοση λαϊκού ομολόγου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση και ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης και να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο και πρόσθεσε ότι παρόμοια θέματα συζήτησε στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι.

Αναφορικά με το θέμα της αύξησης του επιδόματος ανεργίας στο 70% και την αδυναμία του ΟΑΕΔ να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η αύξηση του επιδόματος ήταν μια προεκλογική δέσμευση η οποία δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγω της κατάστασης στην οποία παραδόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο ΟΑΕΔ και την οποία χαρακτήρισε τραγική.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η δέσμευση για αύξηση του επιδόματος παραμένει και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει "και όλο το σύστημα λειτουργίας του ΟΑΕΔ".

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτήρισε εγκληματικό τον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία τα διαχειρίστηκε και έδωσε τη διαβεβαίωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις.

«Είναι νωρίς για να αξιολογηθεί ο Αντώνης Σαμαράς» είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο.

Ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι "το κόμμα του (του κ. Σαμαρά) έχει βαρύτατες ευθύνες" για την κατάσταση της χώρας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί πειθαρχικό θέμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να ευοδωθεί το έργο του κ. Σαμαρά για τον εκσυγχρονισμό της Ν.Δ., καθώς, όπως είπε, "από τη Ν.Δ. είδαμε αντιλήψεις και πρακτικές" που νομίζαμε ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Ερωτηθείς αργότερα αν θεωρεί έγκυρο συνομιλητή τον κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ακόμα και αν δεν γνώριζα τον Αντώνη, θα τον αντιμετώπιζα ως έγκυρο", καθώς έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής, πέραν της κριτικής στην κυβέρνηση, είναι η συνεισφορά με προτάσεις αλλά και η στήριξη ακόμα, αν αυτή αφορά σε εθνικούς στόχους.

Ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς από πού αντλεί το δικαίωμα να αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες, έκανε λόγο για την έκπληξη που του προκάλεσε η ακροδεξιά -όπως είπε- αντίληψη την οποία υιοθέτησε η Ν.Δ. για τους μετανάστες, ειδικότερα για εκείνους της δεύτερης γενιάς, και έθεσε το ρητορικό ερώτημα: "Δηλαδή να τους κρατήσουμε σε γκέτο;".

"Αν ο άλλος είναι στο περιθώριο, δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι προστατευμένος", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει σε όλα τα επίπεδα από την ενσωμάτωση των μεταναστών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και τελειώσει το σχολείο εδώ, χωρίς να έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, ενώ τόνισε ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα".

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης έμμεση αναφορά στον κ. Σαμαρά, χωρίς να αναφέρει το όνομά του, όταν απάντησε ότι "χαλαρά μέτρα είχε η Ν.Δ. η οποία τους καλούσε το ’92 στην 'Ελβετία του Νότου', χωρίς κανένα μεταναστευτικό σχέδιο, ενώ η Ν.Δ. ξέχασε το θέμα της επαναπροώθησης των μεταναστών που είχα υπογράψει με τον Τζεμ".


**Τα αρχεία με την εισήγηση από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και το ενημερωτικό σημείωμα των πρώτων 100 ημερών επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v