Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρουσιάζεται το μεσημέρι το ΠΣΑ

Με ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο σενάριο, τα οποία όμως επιδιώκουν κοινό στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012, εγκρίνεται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και υποβάλλεται αύριο στην Κομισιόν το ΠΣΑ.

Παρουσιάζεται το μεσημέρι το ΠΣΑ
Με ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο σενάριο, τα οποία όμως επιδιώκουν κοινό στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012, εγκρίνεται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και υποβάλλεται αύριο στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο βασικό του σενάριο το ΠΣΑ προβλέπει μείωση του ελλείμματος σε ποσοστό 4% του ΑΕΠ φέτος και προσαρμογή κατά περίπου 3+3 μονάδες την ερχόμενη διετία, ενώ στο μέτωπο της ανάπτυξης προβλέπεται ήπια ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, με την επαναφορά σε τροχιά ανόδου να εδραιώνεται από το 2011.

Η συνολική εξοικονόμηση στην τριετία φτάνει τα 25 δισ. ευρώ, ώστε από το 12,7% να υπάρξει προσαρμογή στο 2,7% - 2,8% το 2012.

Το ΠΣΑ, η αξιολόγηση του οποίου από την Κομισιόν και τις αγορές έχει ιδιαίτερη βαρύτητα κυρίως για τη δυνατότητα και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αλλά επί της ουσίας και για το το μέλλον της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, συντάχθηκε σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται το μεσημέρι τα νεότερα σχόλια του πρόεδρου της ΕΚΤ κ. Ζ.-Κλ. Τρισέ.

Στο ΠΣΑ περιλαμβάνονται αναλυτικός κατάλογος των μέτρων που θα ληφθούν φέτος και πλήρης κοστολόγησή τους, ενώ ιδιαίτερο κεφάλαιο καταλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει το ΠΣΑ σε συνέντευξη Τύπου στη μία και μισή το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v