Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 20% η πιθανότητα να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια

Η πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα 20% να ζητήσει οικονομική στήριξη η Ελλάδα , καθώς και να υποβαθμιστεί κάτω από το Α έως τα τέλη του έτους.

Στο 20% η πιθανότητα να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα μια στις πέντε να ζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια μέχρι το τέλος του χρόνου και ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι πολύ πιθανό να υποστούν ανάλογο πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε 11-14 Ιανουαρίου, η μέση απάντηση των 30 αναλυτών για την πιθανότητα να ζητήσει η Ελλάδα πακέτο στήριξης μέσα στο έτος ήταν 20%, με ανάλογη πιθανότητα να κριθεί και πάλι απαραίτητο το ίδιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Είναι πολύ δύσκολο γι’αυτούς να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους από μόνοι τους και πιστεύω ότι θα χρειαστούν βοήθεια, αλλιώς τα spreads, το κόστος δανεισμού, θα παραμείνει υψηλό, και το έλλειμμα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο,» δήλωσε αναλυτής της Landesbaqnk Berlin.

Επιπλέον, 16 στους 27 αναλυτές πιστεύουν ότι η Moody’s θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κάτω από το Α, έως το τέλος του έτους.

Σήμερα, η S&P και η Fitch αξιολογούν με ΒΒΒ+ την Ελλάδα ενώ η Moody’s με Α2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v