Απαγόρευση διασυνοριακής μεταφοράς αποβλήτων

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο "Κύρωση της Τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και της επεξεργασίας τους".

Απαγόρευση διασυνοριακής μεταφοράς αποβλήτων
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο "Κύρωση της Τροποποίησης της Σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο των διασυνοριακών κινήσεων επικίνδυνων αποβλήτων και της επεξεργασίας τους", συνοδευόμενο από τη σχετική αιτιολογική έκθεση.

Με το παρόν νομοσχέδιο κυρώνεται η απόφαση τροποποίησης της σύμβασης της Βασιλείας που απαγορεύει τη διασυνοριακή μεταφορά των επικίνδυνων αποβλήτων από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη), της Ε.Ε. και του Λιχτενστάιν προς άλλα κράτη εκτός από τα προαναφερόμενα.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο Ε.Ε. η εν λόγω απαγόρευση έχει ήδη περιληφθεί στον κανονισμό αρ.120/97 και έκτοτε εφαρμόζεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Από το 2006 ο κανονισμός αυτός έχει αντικατασταθεί από τον κανονισμό 1013/2006 για τις μεταφορές αποβλήτων.

Η εν λόγω απόφαση τροποποίησης της σύμβασης της Βασιλείας, γνωστή και ως "Ban Amendment", ελήφθη το 1995 και μέχρι τώρα έχει επικυρωθεί από 65 χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 24 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο (βασική επιδίωξη της Ε.Ε. στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων σε διεθνές επίπεδο) απαιτείται η κύρωσή της από τα 3/4 των συμβαλλόμενων μερών (172 χώρες). Η μη κύρωση του "Ban Amendment" αποτελούσε μόνιμο σημείο τριβής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού εξασθένιζε τη διαπραγματευτική θέση της Ε.Ε. στην προσπάθεια υιοθέτησής του από τον απαραίτητο αριθμό χωρών.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v