Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων 1,2 δισ.

Έκδοση εντόκων γραμματίων ωρίμανσης σε 13 εβδομάδες, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα δημοπρατήσει το ελληνικό δημόσιο στις 19 Ιανουαρίου.

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων 1,2 δισ.
Έκδοση εντόκων γραμματίων ωρίμανσης σε 13 εβδομάδες, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα δημοπρατήσει το ελληνικό δημόσιο στις 19 Ιανουαρίου. 

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο άντλησε, μέσω διάθεσης εντόκων γραμματίων εξάμηνης και ετήσιας ωρίμανσης, κεφάλαια 2,08 δισ. στις 12 Ιανουαρίου. 
   
Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ


Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.200 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 23 Απριλίου 2010.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 (Τ+3).
Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς στην ΗΔΑΤ, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.

Επίσης, σύμφωνα με τον κανονισμό των βασικών διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12:00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.


* Διάθεση στο αποταμιευτικό κοινό


Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010, το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι βασικοί διαπραγματευτές των τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους* και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου έως και Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010, για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

* Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το σύστημα άυλων τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του ΣΑΤ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο