Έκτακτος φόρος στο συρτάρι...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει στο συρτάρι του σχέδιο έκτακτου φόρου "μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα" όπως λέει αρμόδιο στέλεχος με την ελπίδα ότι το σχέδιο αυτό δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Έκτακτος φόρος στο συρτάρι...
Το πρώτο κρίσιμο τεστ (αν και ανεπίσημο) περνά σήμερα και αύριο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin και οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για μηνιαία επιτήρηση της οικονομίας ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό περιθώριο νέας εκτροπής έναντι των στόχων.

Το αυστηρό pressing δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα τόσο στην κατεύθυνση περισσότερων μειώσεων δαπανών όσο και νέας αύξησης φόρων, ενώ κερδίζει έδαφος το σενάριο επιβολής έκτακτης φορολογίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα αν διαπιστωθεί από τους πρώτους μήνες του έτους ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν έχουν άμεση αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει στο συρτάρι του σχέδιο έκτακτου φόρου "μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα", όπως λέει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος, με την ελπίδα ότι το σχέδιο αυτό δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Ασχέτως από τα όποια πρόσθετα μέτρα χρειαστεί να ληφθούν, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα καυτό πρώτο εξάμηνο καθώς τον Ιούνιο θα έρθει το πρώτο μεγάλο τεστ των Βρυξελλών και τότε -αν τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς- δεν αποκλείεται η Ε.Ε. να απαιτήσει τη λήψη μέτρων καθ’ υπόδειξη.

Νωρίτερα, στο Ecofin του Φεβρουαρίου η ελληνική οικονομία θα ανέβει ένα ακόμα σκαλί στην κλίμακα της κοινοτικής επιτήρησης με υπαγωγή στο άρθρο 104 παράγραφος 9 (από 8 σήμερα), ενώ τότε θα ανακοινωθεί και το περιθώριο που θα δοθεί στην ελληνική πλευρά για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Έπειτα από αυτές τις αποφάσεις, κλιμάκιο της Κομισιόν και πιθανότατα και της ΕΚΤ θα "τσεκάρει" σε μηνιαία βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού τόσο στο Γενικό Λογιστήριο όσο και στη στατιστική υπηρεσία, δημιουργώντας έναν κλοιό ασφυκτικών πιέσεων στους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου και αυστηρού ελέγχου έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Η πρώτη ανάγνωση του ΠΣΑ από τις Βρυξέλλες, πάντως, φαίνεται πως οδηγεί σε συμπεράσματα για "σωστή κατεύθυνση" αλλά και σε επισημάνσεις ότι "τα πάντα θα κριθούν στην πράξη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v