Road show σε ΗΠΑ - Ασία το Φεβρουάριο

Road show σε ΗΠΑ-Ασία το Φεβρουάριο για την προώθηση δολαριακών εκδόσεων. Στα 26 δισ. οι δανειακές ανάγκες στο Q2. Δεν αποκλείεται έκδοση λαϊκών ομολόγων. Οχι σε έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις - ακίνητα και αύξηση ΦΠΑ.

Road show σε ΗΠΑ - Ασία το Φεβρουάριο
Road show στις ΗΠΑ και στην Ασία προκειμένου να προωθήσει δολαριακές εκδόσεις χρέους προγραμματίζει εντός του Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκών ομολόγων.

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά για το β΄ τρίμηνο του 2010 ποσό 26 δισ. ευρώ για την κάλυψη λήξεων ομολόγων και παρότι θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου να πειστούν οι αγορές και να αρχίσει η αποκλιμάκωση των spreads, μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "η έκδοση λαϊκών ομολόγων είναι μια λύση που μελετάμε, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφαιρούσε ρευστότητα από τις τράπεζες".

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για πρόταση που υποβλήθηκε από τον Σουηδό ομόλογό του για επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες, ενός "τέλους σταθεροποίησης", ο οποίος δεν θα επιβάλλεται στον τζίρο ή στα κέρδη των τραπεζών, αλλά θα υπολογίζεται με διαφορετικές παραμέτρους. "Βλέπουμε την πρόταση αυτή με αρκετή συμπάθεια, αλλά ένας τέτοιος φόρος πρέπει να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν αποφασιστεί, και δεν υπάρχει σχετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, άλλωστε, απέκλεισε κατηγορηματικά την επιβολή έκτακτου φόρου με τη μορφή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις ή σε ακίνητα, όπως και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός είπε: "Προφανώς, υφίστανται κάποιες σκέψεις πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόθεση αύξησης του ΦΠΑ. Δεν θα βιαστούμε και στη διατύπωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, δεν υπάρχει ΦΠΑ ή έκτακτος φόρος σε επιχειρήσεις και σε ακίνητα".

Τέλος, ο υπουργός ρωτήθηκε για το εάν υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά και απάντησε: "Κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται από συγκεκριμένα funds. Αυτοί είναι οι κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δουλειά της κυβέρνησης είναι με διαφάνεια να εφαρμόζει τις πολιτικές της ώστε να αποτρέπονται τέτοιες κινήσεις".

Αναδρομική ισχύς για περικοπές επιδομάτων φόρων

Αναδρομική ισχύ από 1/1/2010 θα έχουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περικοπή του κονδυλίου επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, ενώ από την 1η/1/2010 θα τεθούν σε ισχύ και όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό, που αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ενεργοποιεί την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ώστε να ελέγχεται η πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε 4 κινήσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων και τον έλεγχο του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ έχει σταλεί για παρατηρήσεις στην Ε.Ε., την ΕΚΤ και τη Eurostat και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Δεύτερον, συστήνεται σώμα ελέγχου του προϋπολογισμού που θα λειτουργεί σαν αντίβαρο στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τρίτον, έως τα μέσα του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων βάσει των οποίων θα υπάρχει άμεση αντίδραση με μέτρα στην περίπτωση αποκλίσεων στο έλλειμμα.

Τέταρτον, προωθείται σχέδιο δράσης για την πιστοποίηση των διαδικασιών συγκέντρωσης στοιχείων του ΓΛΚ και διαβίβασής τους στα αρμόδια όργανα στη βάση των συμπερασμάτων του πορίσματος της ανεξάρτητης επιτροπής που έχει ήδη παραδώσει το πρώτο σχέδιό της.

Στο πόρισμα διαπιστώνονται θεσμικές ατέλειες και πολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v