Μειώσεις ως 450€ στα επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων

Μειώσεις επιδομάτων 3%-30% που μεταφράζονται σε μηναία απώλεια εισοδήματος έως και 450 ευρώ θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι αναδρομικά από 1/1. Πρόσθετο "μαχαίρι" από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Μειώσεις ως 450€ στα επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων
Μειώσεις επιδομάτων από 3% έως και 30%, που μεταφράζονται σε μηναία απώλεια εισοδήματος έως και 450 ευρώ, θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, ενώ αναδρομικά επίσης από τις αρχές του έτους θα… πέσει και ψαλίδι στις μηνιαίες αποδοχές εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων.

Αν μάλιστα στις δύο αυτές παραμέτρους προστεθούν και οι πληροφορίες για κατάργηση των εξόδων κίνησης, τότε για τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους η μηνιαία μείωση μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 800 ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο οι αποφάσεις για μείωση του κονδυλίου των επιδομάτων κατά 10% όσο και οι αλλαγές στο φορολογικό θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Η εισοδηματική πολιτική όμως αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο και οι "αυξήσεις" (1,5% έως 2.000 ευρώ, με αδιευκρίνιστο ακόμα αν το πάγωμα θα αφορά σε μικτές αποδοχές μαζί με επιδόματα) θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Απρίλιο. Τότε ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών με επίδομα 1.500 ευρώ θα υποστεί μείωση 450 ευρώ τον μήνα, αναδρομικά από τον Ιανουάριο, ή συνολικά θα πρέπει να συμβιβαστεί με "λυπητερή" αφαίρεσης διά συμψηφισμού 2.000 ευρώ από τις αρχές του έτους.

Καταλυτικά αναμένεται να μειωθούν οι αποδοχές των εφοριακών, που λαμβάνουν σήμερα επιδόματα μεγαλύτερα από τους μισθούς τους (για τους διευθυντές των εφοριών ανέρχονται έως και τα 2.000 ευρώ το μήνα), τα οποία μάλιστα μόνο κατά το ήμισυ φορολογούνται με βάση την κλίμακα και τα υπόλοιπα αυτοτελώς με συντελεστή 15%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των εφοριακών, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα οδηγήσει σε μέση μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν κατά 150 ευρώ τον μήνα, ενώ η μείωση των επιδομάτων σε μέσα επίπεδα θα αφαιρέσει επιπλέον 400 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα, εφοριακός με 31 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει κάθε μήνα καθαρό μισθό 1.300 ευρώ, επίδομα 1.500 ευρώ και 220 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος θα έχει μείωση μισθού 450 ευρώ τον μήνα από τη μείωση του επιδόματος κατά 30%, 200 ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ενώ δεν αποκλείεται να κοπούν και τα 220 ευρώ των εξόδων κίνησης ανεβάζοντας τις μηνιαίες απώλειες σε 870 ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές έχουν θέσει τον κλάδο σε κατάσταση ετοιμότητας για κινητοποιήσεις.

Συνολικά όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποκλείεται να βρεθούν στους δρόμους, καθώς το "μαχαίρι" προβλέπεται να αφαιρέσει συνολικά 650 εκατ. ευρώ από τις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, τα επιδόματα αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων το μεγαλύτερο τμήμα των αποδοχών τους κι αυτό γιατί με τον τρόπο αυτόν οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατάφερναν να κρατούν χαμηλότερα τις συντάξιμες αποδοχές.

Έτσι σήμερα, περίπου 260.000 δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν επιδόματα έως 500 ευρώ, επιπλέον 60.000 υπάλληλοι λαμβάνουν από 500 έως 1.000 ευρώ και άλλοι 60.000 υπάλληλοι λαμβάνουν από 1.000 έως και 1.500 ευρώ τον μήνα. Σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων -όπως για παράδειγμα στους γενικούς διευθυντές των εφοριών- τα επιδόματα φτάνουν ακόμα και τα 2.000 ευρώ τον μήνα.

Τα επιδόματα σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερα από τον βασικό μισθό. Ενδεικτικό είναι ότι σε σύνολο μισθολογικής δαπάνης 17 δισ. ευρώ, που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, μόνο τα 8 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες μέσω μισθολογίου και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας, συμμετοχές σε συμβούλια και Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v