Έως τον Ιούνιο το σ/ν για Ταμ. Αναχρηματοδότησης

Έως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την ίδρυση Ταμείου Αναχρηματοδότησης, τόνισε η κ. Λ. Κατσέλη. Το risk management κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών. Τι είπε για το ΠΣΑ.

Έως τον Ιούνιο το σ/ν για Ταμ. Αναχρηματοδότησης
Έως τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Ταμείου Αναχρηματοδότησης, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία της στο συνέδριο του Economist.

Παράλληλα, η υπουργός σημείωσε ότι η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης των επιχειρήσεων ξεκινάει άμεσα εντός του 1ου τριμήνου του 2010 με την κατάθεση νόμου στη Βουλή, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η απλοποίηση της αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών και το risk management

Ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να γίνει ισχυρότερος και ανταγωνιστικότερος στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης, σχολίασε η υπουργός, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις είναι κοινές για την κυβέρνηση και τις τράπεζες και είναι βασική ανάγκη η προαγωγή, σε ένα νέο επίπεδο, των σχέσεων εμπιστοσύνης κυβέρνησης και τραπεζικού συστήματος.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: "Καλούμαστε να συστρατευτούμε σε έναν κοινό αγώνα ανάταξης της οικονομίας μας, με παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και εγκαθίδρυση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, Πράσινης Ανάπτυξης, που να μας επιτρέπει να ατενίζουμε με σιγουριά το μέλλον".

Αναφερόμενη στην ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, υπογράμμισε ότι "κλειδί για την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα αποτελεί και η προώθηση καινοτόμων λύσεων σε επίπεδο διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κινδύνων (risk management), αλλά και η πρόοδος σε επίπεδο συστημάτων εποπτείας και κανονιστικής ρύθμισης".

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη: "Κλειδί, επομένως, στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η αναβάθμιση των εσωτερικών τραπεζικών συστημάτων εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης κινδύνων οφείλει να αποτελεί και αναπόσπαστο συστατικό της στρατηγικής επέκτασης σε ξένες αγορές.

Ειδικά όσον αφορά στη κατανόηση συστημικών κινδύνων και αλληλεπιδράσεων μακροοικονομικών διαταραχών με πιστωτικούς κινδύνους που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, η συμβολή της Τραπέζης της Ελλάδος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική".


Ταμείο Αναχρηματοδότησης

Στόχος της κυβέρνησης είναι το Ταμείο Αναχρηματοδότησης, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, να λειτουργήσει καταλυτικά για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Οι χρηματοδοτικές δράσεις του HDF θα εστιάζονται σε τομείς-κλειδιά για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου σε τομείς όπως: η πράσινη ενέργεια, οι αστικές αναπλάσεις, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η βιοτεχνολογία, ICT και τεχνολογικές καινοτομίες, τα μεγάλα έργα υποδομής.

Οι χρηματοδοτικές δράσεις του HDF θα αναχρηματοδοτούνται μέσω των διεθνών κεφαλαιαγορών. Θα έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων σε στοχευμένους τομείς ανάπτυξης, μέσω της ικανότητάς του:

1. Να εξορθολογίζει (streamline) οικονομικά βιώσιμα έργα.

2. Να συντονίζει και να συμμετέχει στη χρηματοδότηση έργων.

3. Να επιβλέπει την εξέλιξη επενδυτικών σχεδίων.

4. Να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για νομοθετικά μέτρα που θα διευκόλυναν τις επενδύσεις και θα προωθούσαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του ρυθμιστικού πλαισίου.

5. Να συνάπτει συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως υπουργεία, κρατικούς φορείς και εμπορικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v