Ξεκίνησε ο διάλογος για το Αγροτικό

"Το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες". Αυτό τόνισε σήμερα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή.

Ξεκίνησε ο διάλογος για το Αγροτικό
"Το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες". Αυτό τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στη διημερίδα του Ζαππείου, όπου συζητούνται τα προβλήματα της γεωργίας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι και "από το δικό μας τομέα, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας θα συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι αγρότες προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους".

Παράλληλα με τη διαδικασία του Ζαππείου, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν οκτώ άξονες - προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, με τη συμμετοχή πάνω από 350 εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων.

"Άκαρπη" η πρώτη συνάντηση

Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο κατέληξε, χθες, η πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους αγροτών από δεκατέσσερα μπλόκα της Κεντρικής Ελλάδας. Οι αγρότες θεώρησαν ότι δεν αντιμετωπίστηκαν τα αιτήματά τους και παρέπεμψαν στις γενικές συνελεύσεις των διαφόρων "μπλοκ" τις αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων στους δρόμους. Ανακοίνωσαν δε ότι οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται με κλείσιμο δρόμων.

Από την πλευρά της, η κα Μπατζελή έκανε έκκληση στους αγρότες να επιδείξουν την κοινωνική ευαισθησία τους, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για να δοθούν ενισχύσεις. "Είμαστε κοντά στους αγώνες των αγροτών. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ρήξεων των θεσμικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, στο αγροτικό κίνημα" ανέφερε, επισημαίνοντας ακόμα πως: "Οι αγρότες γνωρίζουν τα προβλήματα και ελπίζω να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας".

Παραμένουν στα μπλόκα

Κλειστός παραμένει από χθες το απόγευμα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από τον μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτών του νομού Σερρών. Οι αγρότες μετά την «άκαρπη», όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αικατερίνης Μπατζελή, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά τη συνοριακή διέλευση. Εξάλλου, οι αγρότες των Αδέσμευτών Αγροτικών Συλλόγων (ΑΑΣ) του νομού Σερρών έκλεισαν με τα τρακτέρ τους τη σιδηροδρομική γραμμή στο σταθμό του Προμαχώνα.

Ταυτόχρονα, αποφάσισαν να κλείσουν σήμερα και τη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της νύχτας, επέτρεψαν τη διέλευση ελάχιστων φορτηγών που μετέφεραν ευπαθή προϊόντα.

Την απόφαση τους να κλείσουν ξανά, συμβολικά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Σερρών, στο κόμβο του Στρυμονικού, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, πήραν οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

Κλειστή παραμένει και η Εγνατία οδός, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας, στο κόμβο των Κερδυλλίων, από τους αγρότες. Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, Ανέστη Κεμανιτζόγλου οι παραγωγοί θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις, μετά την απογοητευτική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στον αποκλεισμό των δρόμων, τόσο στον κόμβο του Πλατυκάμπου όσο και στη Μελούνα Τυρνάβου, από τις 11 μέχρι τις 4 το απόγευμα, προχώρησαν οι αγρότες.

Εξάλλου, από το πρωί σήμερα, αναχώρησαν δύο λεωφορεία με αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οι οποίοι μετέβησαν στην Αθήνα προκειμένου να προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο, όπου εξελίσσεται ο διάλογος.

Σε ό,τι αφορά στους αγρότες του Πλατύκαμπου και του Τυρνάβου, από την Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο διάλογος στο Ζάππειο, σκοπεύουν να ζητήσουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό.

Αποκλεισμένη από τους αγρότες παραμένει και η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στο νομό Έβρου.

Τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v