Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από Stiglitz στην Ελλάδα

Τα στελέχη της Ε.Ε. με τις επιθετικές δηλώσεις τους πέτυχαν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη θέση της Ελλάδας, να διευρύνουν το κόστος δανεισμού της χώρας, όπως τονίζει ο κ. Joseph Stiglitz σε άρθρο του στην "Guardian".

Στήριξη από Stiglitz στην Ελλάδα
Η Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα να αιμορραγεί, τονίζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα "Guardian" ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz.

Σε άρθρο του με τίτλο "Μια Ευρώπη με αρχές δεν θα πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να αιμορραγεί", ο κ. Stiglitz υπογραμμίζει ότι εκ των πραγμάτων η Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει καταπατηθεί και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα από τη Γαλλία. Όμως γι’ αυτήν η Ε.Ε. έχει μόνο νουθεσίες και όχι "επιθέσεις".

Εάν, δε, τα στελέχη της Ε.Ε. υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν διαφορετικό "μέγεθος", θα έπρεπε κάποιος να τους απαντήσει ότι έχουν και διαφορετική βαρύτητα. Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας -αν και καθιστά δύσκολο το μέλλον των πολιτών της χώρας- δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του ευρώ, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα ισχυρότερες οικονομίες.

Τονίζει ότι μεγάλο μέρος του διευρυμένου ελλείμματος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της κρίσης και πως με τις δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα το κόστος δανεισμού της χώρας και συνεπώς να δυσχεράνουν την προσπάθειά της για "συμμάζεμα" των δημοσιονομικών της.

Η Ε.Ε. όφειλε να καλοδεχτεί τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αφού, αν μη τι άλλο, είναι ειλικρινής καθώς αποκάλυψε τις παρατυπίες της προηγούμενης κυβέρνησης, συνεχίζει ο κ. Stiglitz και προσθέτει ότι η Ελλάδα προτίμησε να πράξει αυτό παρά να ακολουθήσει το παράδειγμα των αμερικανικών τραπεζών οι οποίες έκρυψαν τα πραγματικά προβλήματα, ελπίζοντας πως δεν θα τις ανακαλύψουν. Όμως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ήταν πάντα υπέρ μιας κυβέρνησης που λειτουργεί υπό καθεστώς τιμιότητας και διαφάνειας. Η Ευρώπη θα πρέπει, με τη μορφή του ηγέτη, να βοηθήσει την Ελλάδα και όχι "να κάνει τη ζωή της πιο δύσκολη".

Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, ενδεχόμενη ανακοίνωση από την ΕΚΤ ότι δεν θα δεχτεί, πλέον, τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις θα ήταν αντιπαραγωγική. "Το να 'περάσει' η ΕΚΤ την εκτίμηση της αξιοπιστίας των ελληνικών ομολόγων στους οίκους αξιολόγησης θα ήταν κάτι παραπάνω από ανεύθυνο, θα ήταν κατακριτέο", υπογραμμίζει ο κ. Stiglitz.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να δείξει τη στήριξή της "στις τίμιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο να μειώσει το έλλειμμα αλλά και να αλλάξει όλο το δημοσιονομικό οικοδόμημα και να πατάξει τη διαφθορά".

"Η Ε.Ε. θα μπορούσε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα: οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έπρεπε να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα προκειμένου να υπάρξει μείωση των αποπληθωριστικών πιέσεων", τονίζεται στο άρθρο.

Μάλιστα ο κ. Stiglitz δεν διστάζει να συγκρίνει τον πρωθυπουργό με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Barack Obama. "Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Obama κληρονόμησαν μια οικονομική κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται. Οι προκάτοχοί τους είχαν σφάλει σε ύψιστο βαθμό. Οι προκάτοχοί τους είχαν πει ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας (αν και αυτά του κ. Bush είναι 'ελάχιστα' σε σύγκριση με τον προκάτοχο του κ. Παπανδρέου). Και οι δύο εκλέχθηκαν υπό την υπόσχεση για αλλαγή και οι δύο 'έφεραν' μαζί τους νέα επίπεδα τιμιότητας και διαφάνειας στον τρόπο διακυβέρνησης", υποστηρίζει.

Κλείνοντας το άρθρο του, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "Για την ενότητα αλλά και τη δημοκρατία η Ευρώπη οφείλει να στηρίξει τις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου με όποιον τρόπο μπορεί και όχι να 'γυρίσει την πλάτη' στους Έλληνες, τους οποίους θα πρέπει να πείσει ότι η στήριξη προς τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησής τους είναι για το δικό τους καλό"!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v