Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Εργασίας: Οι βασικοί άξονες για την ανεργία

Σε τρεις βασικές κατευθύνσεις κινούνται οι πολιτικές απασχόλησης που υλοποιεί για το διάστημα 2010 - 2013 το υπουργείο Εργασίας. Στη δημοσιότητα το προσχέδιο για εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. 

Υπ. Εργασίας: Οι βασικοί άξονες για την ανεργία
Σε τρεις βασικές κατευθύνσεις κινούνται οι πολιτικές απασχόλησης που υλοποιεί για το διάστημα 2010 - 2013 το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος των πολιτικών είναι η δημιουργία 60-65.000 νέων θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση για την επόμενη τετραετία, σημειώνει το υπουργείο.

Τονίζεται ότι νωρίτερα ο ΟΑΕΔ, οικονομικός τροφοδότης των προγραμμάτων, εξέδωσε ανακοίνωση για την πρώτη δέσμη μέτρων για την απασχόληση, εξειδικεύοντάς τα σε 8 κατευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και η τετραετής επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις.


Το προσχέδιο νόμου για εναλλακτικές μορφές απασχόλησης

Παράλληλα, το υπουργείο έδωσε και στη δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου "Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις", το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. 

* Το κείμενο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Οι κατευθύνσεις των προγραμμάτων

Οι βασικοί άξονες των πολιτικών που θα διέπουν το σύνολο των προγραμμάτων συνοψίζονται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

1η κατεύθυνση: Πλήρης διαφάνεια και δραστική μείωση του κόστους διαχείρισης

Με απόλυτο τρόπο συνδέεται το σύνολο των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης με την πλήρη διασφάλιση της νομιμότητας των εργασιακών σχέσεων και την κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για κάθε εργαζόμενο.

Η οικονομική τροφοδότηση των προγραμμάτων διεκπεραιώνεται αυτόματα με οικονομικό τροφοδότη τον ΟΑΕΔ και μοναδικό παραλήπτη το ΙΚΑ, χωρίς κανένα γραφειοκρατικό και λειτουργικό κόστος για τον δικαιούχο και την επιχείρηση.

Στοχεύουμε στη δημιουργία 60.000 - 65.000 νέων θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση για τα τέσσερα επόμενα έτη (2010 - 2013).

Η βασική αρχή του προγράμματος είναι η παρακάτω:

Τα τέσσερα επόμενα χρόνια για όλες τις προσλήψεις νέων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που διευρύνουν τις θέσεις εργασίας ή για νέες επιχειρήσεις το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών βαρύνει τον ΟΑΕΔ (το 1ο έτος σε ποσοστό 100%, για το 2ο έτος σε ποσοστό 75%, για το 3ο έτος σε ποσοστό 50% και για το 4ο έτος σε ποσοστό 25%).

2η κατεύθυνση: Αποτροπή των απολύσεων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνολογικής παραγωγικής και οικονομικής προσαρμογής.

Μέσω αυτού του προγράμματος θα μπορούν οι επιχειρήσεις να συνυπολογίζουν στο επιχειρησιακό σχέδιο προσαρμογής που θα υποβάλουν ότι η δέσμευσή τους για αναστολή προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού τους ενισχύεται με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης και προσαρμογής, που θα στηρίζονται οικονομικά από τον ΟΑΕΔ και θα ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους τόσο από τον ίδιο τον ΟΑΕΔ όσο και από το ΣΕΠΕ.

3η κατεύθυνση: Προγράμματα κοινωνικής και κοινωφελούς εργασίας για μακροχρόνια ανέργους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, ειδικές κατηγορίες και άτομα με αναπηρία.

Ο ΟΑΕΔ μέσω των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης αναδεικνύεται Κεντρικός Φορέας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Κοινωνικής και Κοινωφελούς Εργασίας. Η δράση του επικεντρώνεται στην εκπόνηση ειδικών τοπικών και θεματικών προγραμμάτων απασχόλησης, που θα αφορούν σε μακροχρόνια ανέργους σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, γυναίκες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα με αναπηρία και σε άλλες ειδικές κατηγορίες, που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιούνται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, που θα συνάπτονται με επιχειρήσεις, με ΜΚΟ και με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό τον όρο πως σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ θα διασφαλίζεται πλήρως η αποτροπή των φαινομένων των προγραμμάτων STAGE.

Η εκδοχή εφαρμογής του προγράμματος αυτού στους ΟΤΑ θα γίνει αφού πρώτα συνομολογηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Πέρα από τις παραπάνω κατευθυντήριες πολιτικές, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοινώνει σήμερα τέσσερις σημαντικές πρωτοβουλίες:

1. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας οργανισμών και φορέων κοινωνικής ασφάλισης

Μελετάται η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του συνόλου των εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σήμερα η ακίνητη περιουσία στο σύνολο σχεδόν των φορέων κοστίζει και δεν αξίζει.

Για την αντιστροφή της υφιστάμενης κατάστασης θα ακολουθηθούν τα παρακάτω στάδια:

1. Η άμεση καταγραφή της ακίνητης περιουσίας σε κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, δασικές εκτάσεις.

2. Η αποτίμηση στη βάση των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών όλης της ακίνητης περιουσίας

3. Η καταγραφή των ενοικιαζόμενων κτιρίων και γραφείων καθώς και των μηνιαίων μισθωμάτων, ο χρονικός ορίζοντας των συμβολαίων ενοικίασης, οι ρήτρες αναπροσαρμογής κ.λπ.


Το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31/3/2010 και να υποβληθεί στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εντός μηνός μετά την υποβολή του τελικού πορίσματος της καταγραφής η ηγεσία του υπουργείου θα θέσει στη διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους το πλαίσιο των προτάσεών της, με στόχο την τελική διαμόρφωση των νομοθετικών κανόνων που θα ανακαθορίζουν τους όρους της ενοικίασης και τις προϋποθέσεις και τους κανόνες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

2. Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διοικητικής πληροφόρησης

Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διοικητικής πληροφόρησης (MIS - Management Information System) της αγοράς εργασίας, μέσω της ενεργοποίησης των αδρανών συστημάτων και της ενοποίησης των επιμέρους πληροφορικών συστημάτων των φορέων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Κεντρική Δομή, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ). Βασικός μοχλός του συστήματος είναι η δημιουργία Μητρώου Εργοδοτών και Εργαζομένων με την ενεργοποίηση του συστήματος καταγραφής Προσλήψεων - Απολύσεων - Αποχωρήσεων Μισθωτών του υπουργείου Εργασίας και τη διασύνδεσή του με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ. Το σύστημα αυτό αποτελεί επίσης τον βασικό μηχανισμό παρακολούθησης των εξελίξεων και διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.


3. Δημιουργία συστήματος ποιότητας τύπου ISO για συνεπείς επιχειρήσεις.

Ανάπτυξη και εδραίωση συστήματος ποιότητας (τύπου ISO) με στόχο τη βαθμολόγηση της συνέπειας των επιχειρήσεων σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεών τους απέναντι στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Ενίσχυση των οικονομικών κινήτρων εφαρμογής του συστήματος σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.


4. Μεσογειακό Χωριό

Στα πρότυπα υλοποίησης του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας θα προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για την ανοικοδόμηση του ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. 


   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v