Με εισαγόμενα καρτοκινητά εξασφαλίζουν ανωνυμία

Καρτοκινητά από τη Λετονία και άλλες χώρες αρχίζουν ήδη να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς οι επιτήδειοι ξεκίνησαν ήδη να εμπορεύονται την ανωνυμία των ξένων καρτοκινητών τηλεφώνων.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Με εισαγόμενα καρτοκινητά εξασφαλίζουν ανωνυμία
Καρτοκινητά από τη Λετονία και άλλες χώρες αρχίζουν ήδη να κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς οι επιτήδειοι ξεκίνησαν ήδη να εμπορεύονται την ανωνυμία των ξένων καρτοκινητών τηλεφώνων σε όσους, για διάφορους λόγους, δεν θέλουν να ταυτοποιήσουν τον αριθμό του κινητού που κατέχουν όπως ορίζει ο νόμος ο οποίος εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Οι τιμές ξεκινούν από πολύ χαμηλά και αν κάποιος θέλει μπορεί να βρει στην αγορά αριθμό και κινητό τηλέφωνο χωρίς "ταυτότητα", καταβάλλοντας από 30 έως 40 ευρώ ανάλογα με την κάρτα, τον χρόνο που έχει και το τηλέφωνο. Η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί καρτοκινητό εξωτερικού αποδεικνύει ότι το σύστημα ταυτοποίησης είναι διάτρητο.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προβληματίζονται από το γεγονός αυτό, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Cosmote κ. Μιχάλης Τσαμάζ μιλώντας στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), με θέμα "Επικοινωνία, Πληροφορία, Τεχνολογία". Ο ίδιος σημείωσε ότι στις εταιρίες υπάρχει φόβος για δημιουργία βιομηχανίας πλαστών εγγράφων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, καθώς οι υπάλληλοι των καταστημάτων δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα αλλά ούτε και τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των δικαιολογητικών που προσκομίζουν οι πελάτες.

Η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών ξεκίνησε στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου οπότε και όλα τα καρτοκινητά θα αποκτήσουν "ταυτότητα". Η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί για όλα τα υφιστάμενα νούμερα καρτοκινητής τηλεφωνίας καθώς σε διαφορετική περίπτωση από τον Αύγουστο αυτά θα πάψουν να λειτουργούν.

Όπως προβλέπεται, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής συσκευής που περιέχει κάρτα SIM (καρτοκινητής) ή μόνο της κάρτας ο κάτοχος οφείλει να ενημερώσει τον πάροχο και η εταιρία πρέπει να διακόψει αμέσως την παροχή της υπηρεσίας, αφού σε διαφορετική περίπτωση ο κάτοχος του τηλεφώνου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κυρώσεων αν το τηλέφωνό του χρησιμοποιηθεί για παράνομες πράξεις.

Τον Μάρτιο ο σύμβουλος για την οπτική ίνα

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της ίδιας ημερίδας ο υφυπουργός Υποδομών κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχει επιλεγεί από το υπουργείο ο σύμβουλος που θα εκπονήσει τη μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου οπτικών ινών - στο οποίο θα συνδεθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας (Fiber To The Home - FTTH).

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του φιλόδοξου έργου είναι πολύ μακρινός, αφού όπως σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης η προοπτική είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση του δικτύου στα τέλη του 2011.

Να σημειωθεί ότι η αμοιβή του συμβούλου προσδιορίζεται στα 350.000 ευρώ, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να εμπλακεί δυναμικά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου project o OTE, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται απαραίτητο για οικονομικούς αλλά και τεχνικούς λόγους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι επανέρχονται με δεύτερες σκέψεις επί του θέματος κάνοντας λόγο για ακριβή επιλογή την ώρα που -όπως σημειώνουν- ικανοποιητικές λύσεις μπορούν να δοθούν με μικρότερο κόστος και σε συντομότερο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v