Κατσέλη: Μεγάλο στοίχημα η αύξηση των επενδύσεων

Η αποκατάσταση αξιοπιστίας και η εξυγίανσης των δημοσιονομικών μέσω της επανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτελούν τον μεγάλο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λ. Κατσέλη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Κατσέλη: Μεγάλο στοίχημα η αύξηση των επενδύσεων
Η αποκατάσταση αξιοπιστίας και η εξυγίανσης των δημοσιονομικών μέσω της επανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτελούν τον μεγάλο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λ. Κατσέλη, η οποία σημείωσε ότι η αύξηση των επενδύσεων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας.

Η μείωση των επενδύσεων σύμφωνα με την κα Κατσέλη οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, στη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και την αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανεπάρκεια ρευστότητας.

Η ίδια ανέφερε ότι ο στόχος για το 2010 είναι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ να αυξηθεί από 3,5% που ήταν σε πάνω από 15% ενώ τόνισε ότι προωθείται η δημιουργία ελληνικού Ταμείου Αναχρηματοδότησης.

Στόχος του Ταμείου Αναχρηματοδότησης είναι να συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε οικονομικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ως χρηματοδοτικός φορέας αναπτυξιακού χαρακτήρα θα υποστηρίζει αναπτυξιακά έργα και θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή τους μέσω στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Οι επενδύσεις του θα αναχρηματοδοτούνται κυρίως από χρεόγραφα που θα εκδίδονται από το ίδιο στις διεθνείς αγορές.

Η κα Κατσέλη στην ομιλία της στο Economist προανήγγειλε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί ο νόμος για την ίδρυση επιχειρήσεων, ενώ ως το τέλος Μαΐου ο νόμος για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε ότι σταδιακά θα γίνει το άνοιγμα κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.

Αναφερόμενη στο θέμα που προέκυψε αναφορικά με τις τράπεζες η κ. Κατσέλη τόνισε: "Αν και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε προνομιακή θέση με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και παρά την παροχή ρευστότητας προς αυτές ύψους 28 δις από το ελληνικό δημόσιο, η διοχέτευση ρευστότητας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε απότομα σε 2 χρόνια από το 25% το 2007 στο 4% το 2009, μετακυλίοντας το βάρος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία».


Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρωζώνης, ενώ η κα Κατσέλη απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος των τραπεζών είναι πολύ σημαντικός.

Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους ο κ. Μίχαλος και ο κ. Βάρδας αναφέρθηκαν στις στρεβλώσεις της αγοράς, στα κλειστά επαγγέλματα και στα καρτέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v