Αλλαγές στην άδεια μητρότητας προωθεί η Ε.Ε.

Κατά ένα μήνα (από 14 σε 18 εβδομάδες) επιδιώκει να αυξήσει την άδεια μητρότητας η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ε.Ε. με γνωμοδότηση που κατέθεσε για την τροποποίηση της Οδηγίας 92/85/ΕΟΚ.

Αλλαγές στην άδεια μητρότητας προωθεί η Ε.Ε.
Στις 27 Ιανουαρίου 2009, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε γνωμοδότησή αναφορικά με την τροποποίηση της Οδηγίας 92/85/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων.

Στο πλαίσιο προσπαθειών συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με γνώμονα την ισότητα των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο και την αποφυγή των διακρίσεων, η Επιτροπή έστειλε το μήνυμά της με την ψήφιση της συγκεκριμένης γνωμοδότησης προς τα μέλη της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και είναι η αρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα (η ψήφιση στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων θα γίνει στις 23/02/2010).

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η άδεια μητρότητας θα πρέπει να επεκταθεί σε διάστημα τουλάχιστον 18 εβδομάδων (σύμφωνα με την εν λόγω Οδηγία το συγκεκριμένο διάστημα μέχρι τώρα είναι 14 εβδομάδες), με υποχρεωτική ελάχιστη περίοδο αδείας έξη εβδομάδων μετά τον τοκετό.

Έπειτα από 17 χρόνια γίνεται αναθεώρηση της εν λόγω οδηγίας και το σκεπτικό είναι η εργαζόμενη μητέρα να έχει το μέγιστο δυνατό διάστημα αδείας μετά τον τοκετό προκειμένου να μπορέσει να είναι με το νεογέννητο, να θηλάσει χωρίς άγχος και επιπλέον ευθύνες.

Επιπλέον, η Επιτροπή ψήφισε ότι η αποζημίωση κατά την άδεια μητρότητας θα ισούται με το 100% είτε του μισθού της εργαζομένης κατά τον τελευταίο μήνα ή με το 100% του μέσου όρου των μισθών των τελευταίων μηνών, ανάλογα με τις επιμέρους πρακτικές του κάθε κράτους μέλους.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις περιπτώσεις γέννησης παιδιών με αναπηρία, περιπτώσεις ασθένειας του νεογνού ή άλλων επιπλοκών (π.χ. αναπηρία της μητέρας, γέννηση νεκρού νεογνού), καθώς επίσης και στην περίπτωση του πολλαπλού τοκετού. Προβλέπεται επέκταση της άδειας μητρότητας στις παραπάνω περιπτώσεις και πιο συγκεκριμένα επέκταση τεσσάρων εβδομάδων κατά το μέγιστο πριν τον τοκετό και οκτώ εβδομάδων τουλάχιστον μετά τον τοκετό σε περίπτωση γέννησης παιδιού με αναπηρία.
 
Εφόσον το παιδί γεννηθεί νεκρό η επέκταση της άδειας μητρότητας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξη εβδομάδες. Τέλος, σε περιπτώσεις πολλαπλού τοκετού θα πρέπει να γίνεται αναλογική επέκταση της άδειας μητρότητας. Στις συνθήκες επέκτασης της άδειας μητρότητας που περιγράφονται παραπάνω θα εξακολουθεί να ισχύει η πλήρης αμοιβή (100% του μισθού του τελευταίου μηνός, ή το 100% του μέσου όρου των μισθών των τελευταίων μηνών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v