Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική:Ραντεβού το 2011 για έργα από Δημόσιο

Οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε βρίσκονται χωρίς δημόσια έργα είτε βλέπουν συνεχώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπό τους να περιορίζεται δραματικά - Συγκρατημένη αισιοδοξία για το επιχειρηματικό λογισμικό λόγω ΕΣΠΑ.

Πληροφορική:Ραντεβού το 2011 για έργα από Δημόσιο
* Ο πίνακας που αφορά στις εταιρίες πληροφορικής στο Χ.Α. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Όσοι προεκλογικά πίστευαν ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης θα καθυστερούσε την υπόθεση των έργων πληροφορικής του Δημοσίου κατά περίπου 4 - 6 μήνες φαίνεται να έχουν αλλάξει γνώμη και να έχουν σε μεγάλο βαθμό... ετεροχρονίσει τις προσδοκίες τους.

«Είναι ζήτημα αν θα δούμε κύκλο εργασιών από νέα έργα του Δημοσίου μέσα στο 2010», δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, συνεχίζοντας:

«Μόλις πρόσφατα ανέλαβαν καθήκοντα οι γενικοί γραμματείς, ενώ στην Κοινωνία της Πληροφορίας η αλλαγή δεν έγινε ακόμη. Τώρα οι καινούργιοι θα πρέπει να οργανωθούν, να επεξεργαστούν τα θέματα και μετά να λάβουν τις αποφάσεις τους. Όπως φαίνεται, δεν προφταίνουμε να δούμε τζίρους από το Δημόσιο μέσα στη φετινή χρονιά...».

Το όλο θέμα αναμφίβολα προβληματίζει τις εταιρείες του κλάδου, καθώς ουσιαστικά το 2009 θεωρούνταν μεταβατική χρονιά μεταξύ του ενός πακέτου (του τρίτου) και του άλλου (του τέταρτου), άρα ούτε και μέσα στο προηγούμενο έτος είχαμε σημαντικές αναθέσεις έργων.

Το ζήτημα είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτήν τη στιγμή είτε βρίσκονται χωρίς δημόσια έργα είτε, στην καλύτερη περίπτωση, βλέπουν συνεχώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους να περιορίζεται δραματικά και επικίνδυνα μέρα με τη μέρα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες πληροφορικής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε έργα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία όμως:

1. Έχουν επηρεαστεί και αυτά από τη γενικότερη οικονομική κρίση και έτσι είναι λιγότερα σε σύγκριση με το παρελθόν (κάπως κινούνται οι τράπεζες, υπάρχει ενδιαφέρον από εμπορικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις κ.λπ.).

2. Είναι μικρότερου ύψους και φυσικά δεν αρκούν για να αναπληρώσουν τις απώλειες από τα έργα του Δημοσίου.

Προφανώς, οι εταιρείες του κλάδου θα εντείνουν φέτος την πολιτική περιορισμού του κόστους τους, προκειμένου να μετριάσουν τις απώλειές τους.

--- Η κατάσταση τώρα

Θέλοντας να περιγράψει την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CPI κ. Χρήστος Παπαθάνος είχε αναφέρει στα τέλη του έτους, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας του: «Οι πελάτες τείνουν να επιλέγουν λύσεις πληροφορικής που μπορούν να τους εξασφαλίσουν ότι θα μειώσουν το κόστος τους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα»...

Εκτός όμως από τον κ. Παπαθάνο και άλλοι παράγοντες της αγοράς βλέπουν στροφή προς προϊόντα τα οποία σχετίζονται με τις περικοπές κόστους. Ενδεικτική είναι η σχετικά καλή πορεία της ζήτησης για προγράμματα μισθοδοσίας, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της μεγαλύτερης κατηγορίας κόστους για πάρα πολλές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του επιχειρηματικού λογισμικού, ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης δήλωσε στο Euro2day.gr: «αλήθεια είναι ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών οδήγησε σε μια κοιλιά πέρυσι τη ζήτηση, ωστόσο από το Νοέμβριο και μετά είδαμε κάποια ανάκαμψη. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, αισιοδοξούμε ότι από το Μάρτιο και μετά θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της εκκίνησης του ΕΣΠΑ».

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα πράγματα φαίνεται να είναι κάπως καλύτερα και ενδεικτική είναι η άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Epsilon Net κ. Γιάννη Μίχου, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr: «Παρά το γεγονός ότι ολόκληρο το 2009 χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη χρονιά για τη συνολική οικονομία, στο κομμάτι της ζήτησης για προϊόντα πληροφορικής από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι κάτι πάει να κινηθεί.

Θετικά έχουν επηρεάσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με τις εταιρείες σε αυτήν τη χρονική στιγμή να σκέφτονται σοβαρά τι θα αγοράσουν. Επιπλέον, φαίνεται πως στην εποχή της κρίσης έχει γίνει περισσότερο κατανοητό ότι χωρίς την υποστήριξη της πληροφορικής και χωρίς οργάνωση δεν μπορεί κάποιος να περιορίσει το λειτουργικό του κόστος».

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής, πολλές φορές επηρεάζεται από σειρά παράγοντες, όπως π.χ. η πορεία της υποαγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται.

Το 2009, για παράδειγμα, ήταν μια «χρυσή χρονιά» για την MLS, καθώς πήγε πολύ καλά τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης όσο και στα GPS (συνεργασία με τον ΟΤΕ κ.λπ.). Πολύ καλή χρονιά, ακόμη, από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου είχαν η Singularlogic και η Space Hellas.

Μέσα στο 2009, επίσης, η Info-Quest προχώρησε στην πλήρη απορρόφηση παλαιότερων επενδύσεων από τις οποίες επέλεξε να απεμπλακεί και έτσι ξενικά το 2010 χωρίς τα «βάρη του παρελθόντος». Θετικά στην πορεία της επιχείρησης κατά την παρελθούσα χρήση έχουν επιδράσει τόσο η θυγατρική Unisystems όσο και η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS.

Καλή χρονιά εκτιμάται ότι είχαν, ακόμη, τόσο η Ideal (έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προβλήματα του παρελθόντος) όσο και η Epsilon Net (φαίνεται να έχει ξεπεράσει σε κύκλο εργασιών την επίδοση του 2008).

* Ο πίνακας που αφορά στις εταιρίες πληροφορικής στο Χ.Α. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 620ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 5 - 9 Φεβρουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v