Νόμιμοι μέσω «πράσινου» τέλους οι ημιυπαίθριοι

Απόλυτα νόμιμοι με την καταβολή ενός «πράσινου» τέλους θα καθίστανται οι ημιυπαίθριοι που έκλεισαν παράνομα και άλλαξαν χρήση, ενώ στις οικοδομές που θα κατασκευάζονται στο εξής θα απαγορεύονται ρητά ανάλογες παρανομίες.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Νόμιμοι μέσω «πράσινου» τέλους οι ημιυπαίθριοι
Απόλυτα νόμιμοι με την καταβολή ενός «πράσινου» τέλους θα καθίστανται οι ημιυπαίθριοι χώροι που έκλεισαν παράνομα και άλλαξαν χρήση, ενώ στις οικοδομές που θα κατασκευάζονται στο εξής θα απαγορεύονται ρητά ανάλογες παρανομίες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι σε μια νεοαναγειρόμενη οικοδομή υπάρχει κλειστός ημιυπαίθριος χώρος, αυτός όχι μόνο δεν θα μπορεί να νομιμοποιηθεί αλλά οι πολεοδομίες θα επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα και παράλληλα θα υποχρεώνουν τον κατασκευαστή ή τον ιδιοκτήτη σε άμεση αποκατάσταση της παρανομίας.
 
Στις βασικές αυτές αρχές θα στηρίζεται το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ρύθμιση της εκκρεμότητας των ημιυπαίθριων χώρων που αναμένεται να γνωστοποιηθεί από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη εντός του Μαρτίου και το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το συγκεκριμένο σκοπό.

Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων πιθανότατα θα γίνει μέσω ενός μηχανισμού που θα προσομοιάζει (χωρίς να είναι στην πραγματικότητα) με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης από ελεύθερους και ανεκμετάλλευτους χώρους στο ήδη δομημένο περιβάλλον της κάθε περιοχής, με στόχο την εξασφάλιση του διαταραγμένου – εξαιτίας των κλειστών ημιυπαίθριων – ισοζυγίου πρασίνου. Για να ενταχθούν στη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες των κλειστών ημιυπαίθριων θα πρέπει να δηλώσουν την αυθαιρεσία και να πληρώσουν το τέλος νομιμοποίησης, το οποίο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την χρηματοδότηση έργων πρασίνου και πάρκων στα αστικά κέντρα.

Νέα πολεοδομική νομοθεσία

Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους θα αποτελέσει ουσιαστικά το προοίμιο για την αναθεώρηση – εκσυγχρονισμό του συνόλου της πολεοδομικής νομοθεσίας της χώρας. Ήδη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος ειδικές ομάδες εργασίας ασχολούνται με τα ζητήματα της έκδοσης και ελέγχου εφαρμογής των οικοδομικών αδειών, της ολοκλήρωσης των πολεοδομικών σχεδίων, αλλά και της αναθεώρηση των διατάξεων του ΓΟΚ, με στόχο το αργότερο μέχρι τα τέλη της Άνοιξης να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.

Οι προτάσεις αυτών των επιτροπών θα δοθούν στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μέσω της νέας πολεοδομικής νομοθεσίας θα επιχειρηθεί να υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικών αδειών, να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος των νέων κατασκευών και να αντιμετωπιστεί - ακόμη και με κατεδαφίσεις - το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v