ΣΠΜΕ: Zητά αναστολή των άρθρων 40 και 41 του ΓΟΚ

Την αναστολή ολόκληρων των άρθρων 40 και 41 στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα άρθρα για τους ημιυπαίθριους του γνωστού ως «Νόμου Σουφλιά», ζητά από την αρμόδια υπουργό, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

ΣΠΜΕ: Zητά αναστολή των άρθρων 40 και 41 του ΓΟΚ
Την αναστολή ολόκληρων των άρθρων 40 και 41 στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα άρθρα για τους ημιυπαίθριους του γνωστού ως «Νόμου Σουφλιά»., ζητά από την αρμόδια υπουργό, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 4/2/2010 εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το οποίο αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η ρύθμιση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή εφάπαξ προστίμου.

----Η ανακοίνωσε του ΣΠΜΕ

Σύμφωνα με προεκλογικές εξαγγελίες, η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, να αναστείλει τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του νόμου 3775/09 γνωστού ως «Νόμου Σουφλιά».

Δυστυχώς μετά την συζήτηση που έγινε στην Βουλή την Πέμπτη 4-2-2010 κυρώθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορούσε την παράγραφο 2 του άρθρου 40 και την παράγραφο 5 του άρθρου 41 και είναι αυτά που αφορούν την τακτοποίηση των ημιυπαιθριων χώρων και των χώρων που έχουν υποστεί αλλαγή χρήσης.

Ο Σ.Π.Μ.Ε. τάσσεται συνολικά κατά των άρθρων 40 και 41 διότι περιέχουν διατάξεις οι οποίες τροποποιούν ουσιώδεις διατάξεις του ΓΟΚ του 1985.

Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι είναι αδιανόητο να τροποποιούνται ωφέλιμες περιβαλλοντικά διατάξεις του Γ.Ο.Κ. (π.χ. ημιυπαίθριοι χώροι, κίνητρα για στεγασμένες θέσεις στάθμευσης κλπ.), επειδή υπάρχει από το κράτος αδυναμία ελέγχου της ορθής υλοποίησής τους. Επίσης, έχουμε επισημάνει ότι όλα όσα ορίζονται στα άρθρα 40 και 41 του Ν.3775/09 δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη μελέτη των νέων κτιρίων.

Για τους λόγους αυτούς, η μη αναστολή αυτών των διατάξεων προκαλεί σύγχυση, αναστάτωση και τροχοπέδη στην ανάκαμψη του χώρου της μελέτης, επίβλεψης και κατασκευής ιδιωτικών έργων.

Ζητάμε από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη να προβεί άμεσα στην αναστολή ολόκληρων των άρθρων 40 και 41 του Ν.3775/09 και οποιαδήποτε τροποποίηση του ΓΟΚ από εδώ και στο εξής να μην γίνεται αποσπασματικά και να είναι προϊόν μελέτης και ώριμων συζητήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v