"Κλειδώνει" το πακέτο βοήθειας σε Ελλάδα

Καταιγισμός δημοσιευμάτων και (αντιφατικών) δηλώσεων από κοινοτικούς για το ακριβές περιεχόμενο της βοήθειας προς Ελλάδα. Σήμερα το "πακέτο" γράφει η "Monde" με αφορμή την επίσκεψη ΓΑΠ στο Παρίσι. Τι λέει το Βερολίνο.

Κλειδώνει το πακέτο βοήθειας σε Ελλάδα
Οι όροι και ο τρόπος βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών, εν μέσω έντονων διεργασιών στα κοινοτικά όργανα αλλά και μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Τη σκυτάλη παίρνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, εν όψει και της επίσημης συνάντησης Παπανδρέου-Σαρκοζί στο Παρίσι, αναφέροντας ότι σήμερα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την κοινοτική βοήθεια και ότι η Γερμανία, που ηγείται των σχετικών πρωτοβουλιών, βρίσκεται σε απευθείας συζητήσεις με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ και του eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ.    

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοτική βοήθεια θα επεκτείνεται πέραν των τραπεζικών εγγυήσεων, ενώ η τηλεδιάσκεψη του Ζ.Κ. Γιούνκερ με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ίσως παράσχει περισσότερες -και πιο επίσημες- λεπτομέρειες για το "πακέτο βοηθείας". Την τηλεδιάσκεψη για το θέμα της Ελλάδας αποκάλυψε η Le Monde και επιβεβαίωσε η Κομισιόν.

Εν όψει επίσημης πληροφόρησης, είτε από το teleconference, είτε από την συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, είτε από το Βερολίνο, η επικείμενη "βοήθεια" προς την Ελλάδα έχει δώσει λαβή σε μπαράζ διαρροών, δημοσιευμάτων και διαψεύσεων.    


Le Monde: Εντός της ημέρας το κοινοτικό "πακέτο" στην Ελλάδα

Η Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιήσει το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εντός της ημέρας, έχοντας στήριξη από μια σειρά χωρών της ευρωζώνης και μετά από συζητήσεις με την ΕΚΤ, γράφει η Le Monde.  

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία ηγείται των σχετικών πρωτοβουλιών, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε απευθείας συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. 

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ακριβείς όροι του σχεδιαζόμενου "πακέτου" δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά αναφέρει ότι το ύψος της βοήθειας θα είναι τέτοιο ώστε να μην χρειάζεται η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. 
 
Σημειώνεται ότι σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι ο έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.  


ΕΕ: Όλα ανοιχτά για τη βοήθεια προς Ελλάδα 

Οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν φτάσει ακόμη σε συμφωνία για πιθανό "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνει πηγή του Reuters στη γαλλική κυβέρνηση.

"Δεν υπάρχει συμφωνία στην παρούσα φάση" τόνισε η πηγή του πρακτορείου.

Εν τω μεταξύ, πηγή του Reuters στην Ε.Ε. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα.

Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί στην αυριανή Σύσκεψη Κορυφής το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, η εν λόγω πηγή -η οποία είναι κοντά στις προετοιμασίες της συνόδου- δήλωσε ότι δεν αποκλείει τίποτα.

«Δεν θα ξαφνιαζόμουν αν εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα», υπογράμμισε. 


Γερμανία: Πρόσθετα μέτρα εκτός των δανειακών εγγυήσεων 

Η Γερμανία εξετάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων υπέρ της Ελλάδας, εκτός των δανειακών εγγυήσεων, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές στη γερμανική κυβέρνηση. 

Σημειώνεται ότι εχθές, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η Γερμανική κυβέρνηση εξετάζει η στήριξη προς την Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ να είναι υπό τη μορφή δανειακών εγγυήσεων. 

Salgado: H Iσπανία θέλει να πρωταγωνιστήσει στη βοήθεια προς την Ελλάδα

H Yπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, E. Salgado, δήλωσε ότι η χώρας της θα συνδράμει στην αναζήτηση μέτρων από την ΕΕ για την ενίσχυση της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Ισπανία θα πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε η κ. Salgado.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v