ΕΕ: Ανακοινώθηκε συμφωνία για Ελλάδα

Τη συμφωνία για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν ο J. Barroso και ο πρόεδρος της ΕΕ, Van Rompuy, χωρίς να ανακοινώσουν λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης. "Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στην τύχη της" τονίζει η Merkel.

ΕΕ: Ανακοινώθηκε συμφωνία για Ελλάδα
Την ύπαρξη συμφωνίας για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗVan Rompuy αλλά και ο J. Barroso, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Υπάρχει συμφωνία για την ελληνική περίπτωση. Τώρα θα παρουσιάσουμε τους όρους της συμφωνία και στους άλλους ηγέτες", σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα. 

Η βοήθεια προς την Ελλάδα συμφωνήθηκε μετά από συνάντηση του κ. Van Rompuy, του προέδρου της Κομισιόν κ. Barroso, του γάλλου προέδρου Ν. Sarkozy, της γερμανίδας καγκελάριου A. Merkel, του επικεφαλής της ΕΚΤ, J.C. Trichet και του έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι στηρίζει πλήρως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας την όμως παράλληλα να εφαρμόσει αποφασιστικά αυτά τα μέτρα και να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% το 2010. Υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια.

Επίσης, σημείωσε ότι "η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο".

Παράλληλα, επισήμανε πως η ΕΕ θα λάβει συντονισμένα μέτρα για να διασφαλίσει την σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Angela Merkel δήλωσε ότι "η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωησης και δεν θα αφεθεί στην τύχη της".

Πηγές του Reuters στην Ε.Ε. τονίζουν ότι το Eurogroup θα εξετάσει τη Δευτέρα τις εναλλακτικές οδούς για την βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ αναφέρουν ότι μια από τις επιλογές που εξετάζονται είναι οι αγορές ελληνικών ομολόγων από κρατικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. "Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας ενδέχεται να δομηθεί κλιμακωτά, με βάση τα εκάστοτε επίπεδα αναγκών της χώρας", αναφέρει η πηγή του πρακτορείου.    

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Reuters ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση των ευρωπαίων ηγετών, τονίζοντας ότι πιθανά "εργαλεία" στο πλάνο βοήθειας της Ελλάδας είναι μέτρα στο πλαίσιο της Ε.Ε., το ΔΝΤ και η διμερής βοήθεια. Στο τραπέζι "έπεσε" και γερμανική πρόταση για χρήση της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης, KFW, η οποία θα παράσχει εγγυήσεις για γερμανούς αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα.    

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο γερμανός υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισε: "Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Ελλάδα".

Τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας παρακολουθεί στενά και ο Λευκός Οίκος, όπως δήλωσε η οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Β. Οbama κ. Romer, η οποία σημείωσε ότι υπάρχει "θετική πρόοδος" στο ζήτημα. Η κ. Romer τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν οποιαδήποτε λύση θα σταθεροποιήσει την κατάσταση.    

Σημειώνεται ότι τόσο χθες όσο και σήμερα το πρωί υπήρξε καταιγισμός δημοσιευμάτων και δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα της ευρωπαϊκής συνδρομής προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε:

"Οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης συμφώνησαν οι χώρες τους να λάβουν "αποφασιστική και συντονισμένη" δράση για να βοηθήσουν την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία, αλλά όχι και τα χρήματα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, μεταδίδει το Reuters.

Το πακέτο στήριξης θα εξαρτηθεί από τη δέσμευση της Ελλάδας για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που ζήτησε την τήρηση της ανωνυμίας καθώς οι υπουργοί έχουν συμφωνήσει να κρατήσουν απόρρητο το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σχεδιάσει και θα συντονίσει το πακέτο, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ", δήλωσε η πηγή, που πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης είναι ομόφωνα αντίθετοι στην παροχή οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ.

Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., κατά την οποία αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας, θα ξεκινήσει τελικά στις 13:00 και όχι στις 11:30, όπως προγραμματιζόταν αρχικά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να "στείλουν το μήνυμα" της διάσωσης, όμως η δομή, το μέγεθος και οι όποιοι όροι του πακέτου διάσωσης πιθανότατα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγή από την Ε.Ε., ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου πρόκειται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Nicolas Sarkozy, με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Angela Merkel και τον πρόεδρο της Ε.Ε., κ. Herman Van Rompuy, πριν από τη συνεδρίαση της Ε.Ε.

Μπαράζ δηλώσεων από ευρωπαίους αξιωματούχους

Οι ηγέτες της ΕΕ θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα βοήθειας της Ελλάδας με τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης να οριστικοποιούνται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, καθώς σήμερα ενδεχομένως να γνωστοποιηθούν ορισμένες πτυχές του, δήλωσε Ισπανός αξιωματούχος, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να έρθει τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ρόλο επιβλέποντος επί του «πακέτου».

Εξάλλου, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Αθήνα για μείωση του ελλείμματος της χώρας, επισημαίνοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί μέχρι την Τρίτη.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με διάφορα εμπλεκόμενα μέρη τις τελευταίες δυο ημέρες και είναι πεπεισμένος πως μπορεί να βρεθεί λύση, με την πολιτική στήριξη να ανακοινώνεται σήμερα και οι λεπτομέρειες την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, κ. Donald Tusk, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν την έναρξη της συνόδου, είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη δημιουργία μηχανισμού για να βοηθηθούν τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης, ενώ τόνισε πως η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα υπό την μορφή δανείων, φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ συζητούν εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, κ. Andrius Kubilius, υποστήριξε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα καταστήσουν ακριβότερο τον δανεισμό για άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ότι καλύτερο για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Jose Socrates, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι συμπαραστεκόμαστε στην Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde", ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται "ψυχολογική και πολιτική στήριξη" από την Ευρώπη και δεν σχεδιάζει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι αξιόπιστο, ενώ πρόσθεσε ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει να πλήττεται από κερδοσκοπικές επιθέσεις στην αγορά, αυτό θα γίνει πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v