Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομική βοήθεια αν δεν αποδώσει η στήριξη

"Plan B", που προβλέπει άμεση οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αν δεν αποδώσει η πολιτική στήριξη, έχουν στο "συρτάρι" οι Βρυξέλλες. Ποιοι όροι θα συνοδεύουν το σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Οικονομική βοήθεια αν δεν αποδώσει η στήριξη
Στην ξεκάθαρη πολιτική στήριξη που παρείχαν οι ισχυροί της ευρωζώνης εξαντλείται στην παρούσα φάση η ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας, καθώς η Ελλάδα δεν ζήτησε και δεν έλαβε οικονομική βοήθεια.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν παραστεί ανάγκη -όποτε και εφόσον- το σχέδιο δεν θα είναι έτοιμο για να τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Επί του παρόντος η Ελλάδα περιορίζεται στο ισχυρό πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψαν χθες οι κορυφαίοι της Ε.Ε., συμβιβάζεται με ασφυκτική επιτήρηση από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, δεσμεύεται για την άμεση λήψη όσων και όποιων πρόσθετων μέτρων απαιτηθούν για να μειώσει το έλλειμμα σύμφωνα με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο ΠΣΑ και περιμένει την αντίδραση των αγορών.
 
Σε θέση stand by, άλλωστε, βρίσκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμβάλει με την τεχνογνωσία του ή και πιο δραστικά αν χρειαστεί στην αντιμετώπιση αυτού που είθισται πια να αποκαλείται «το ελληνικό πρόβλημα».

Αν το πλαίσιο αυτό δεν αποδώσει και η ελληνική αγορά ομολόγων παραμείνει στο έλεος των κερδοσκόπων (παρότι είναι πια σαφές ότι η Ελλάδα έχει -με ανταλλάγματα μεν αλλά έχει- τις «πλάτες» Γερμανίας και Γαλλίας), τότε θα ενεργοποιηθεί το plan B που προβλέπει άμεση οικονομική βοήθεια με τρόπο ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί στο συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα με την ομπρέλα της ευρωζώνης θα αρχίσει να ξετυλίγεται και το «μαστίγιο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς η βοήθεια θα έρθει παράλληλα με τη συνταγή λιτότητας διαρκείας διά χειρός ΔΝΤ.

Στίγμα προθέσεων για το τι θα συνοδεύει το πακέτο διάσωσης έδωσε προ ολίγων ημερών στο Ευρωκοινοβούλιο ο μέχρι πρότινος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις κ. Χ. Αλμούνια με τη χαρακτηριστική διατύπωση «δεν παίρνεις βοήθεια τζάμπα». Προανήγγειλε έτσι ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται από όρους - κάτι που έτσι κι άλλως όλοι έχουν προεξοφλήσει.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν από την Ελλάδα θα κινούνται στο πλαίσιο της κοινοτικής επιτήρησης, αλλά θα είναι πιο αυστηρά.

Έτσι σχεδιάζονται τα εξής: 

1. Ο κοινοτικός επιθεωρητής -ή τοποτηρητής όπως έχει χαρακτηριστεί κατά περιόδους- ο οποίος αναμένεται να εγκατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα αποκτήσει θεσμικό ρόλο. Θα είναι «τα μάτια και τα αφτιά» της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στο υπουργείο Οικονομικών και θα επιτηρεί ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει η ελάχιστη παρέκκλιση στην πορεία αποκλιμάκωσης του ελλείμματος από το 12,7% στο 2,8% το 2012. Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες ότι τη θέση αυτή μπορεί να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και με σχέσεις ουσίας με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

2. Τα πρόσθετα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό για πάγωμα μισθών και συντάξεων και μαχαίρι επιδομάτων, υπερωριών, εκτός έδρας κλπ. θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να υποχρεωθεί η Ελλάδα να τα εφαρμόσει και για τα επόμενα δύο χρόνια.

3. Η παραμικρή παρέκκλιση από τους στόχους, ακόμη και σε μηνιαία βάση, θα οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα με περικοπές στις δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιστρατεύτηκε ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος για την άμεση ανακοίνωση μηνιαίων στοιχείων (ήδη ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στοιχεία για αύξηση εσόδων 7% και μείωση δαπανών 8,2% τον Ιανουάριο, μόλις 10 μέρες μετά το κλείσιμο του μήνα) σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

4. Η εξαίρεση των τομέων της παιδείας και της υγείας από την περικοπή των δαπανών θα τερματιστεί.

5. Οι διαρθρωτικές αλλαγές -από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις- θα επιταχυνθούν και θα διευρυνθούν.

6. Η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα θα περάσει στην… Ιστορία.

Στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης άλλωστε «ράβεται» και το κοστούμι της αυστηρότερης κοινοτικής επιτήρησης που έχει γνωρίσει ποτέ χώρα της ευρωζώνης. Μηνιαίοι έλεγχοι και τοποτηρητές των Βρυξελλών, τριμηνιαίες εξετάσεις με εκθέσεις προόδου, αμφισβήτηση κάθε στατιστικού στοιχείου μέχρι να πειστεί η Eurostat ότι επιτέλους τελείωσαν τα… ελληνικά ψέματα είναι μόνο μερικά από όσα περιμένουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, άλλωστε, την Τρίτη μπαίνει και με τη σφραγίδα του Ecofin στην επιτήρηση με βάση το άρθρο 194 παράγραφος 9 ή 126 παράγραφος 9 με τη νέα Συνθήκη, που απέχει μόνο ελάχιστα από τις ποινές στέρησης κοινοτικών κονδυλίων, άτοκων καταθέσεων στην ΕΚΤ και έκδοσης ομολόγων επίσης με «επιτήρηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v