"Γίναμε πειραματόζωο της Ευρώπης"

Σκληρά λόγια για το τι συνέβη στη σύνοδο κορυφής όσο και κατά την προετοιμασία αυτής, με αφορμή τη στήριξη της Ελλάδας και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, χρησιμοποίησε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Γίναμε πειραματόζωο της Ευρώπης
Σκληρά λόγια για το τι συνέβη στη σύνοδο κορυφής όσο και κατά την προετοιμασία αυτής, με αφορμή τη στήριξη της Ελλάδας και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επέρριψε σημαντικές ευθύνες τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση, για τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία, όσο και στην ίδια την Ε.Ε. και στη Eurostat που, όπως είπε, "προσπάθησαν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα".

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε "ξεκρέμαστη" στις διεθνείς αγορές και τόνισε ότι σημαντική ευθύνη για τη θέση της χώρας αυτήν τη στιγμή έχει και η Eurostat, η οποία "όφειλε να είναι σε επαγρύπνηση" απέναντι στα στατιστικά στοιχεία που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση.  

Όσο για την Ε.Ε., αν και έδωσε την πολιτική της στήριξη και στήριξε και θεσμικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, "στη μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και στην ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη", ανέφερε.

"Για το τι μέλλει γενέσθαι απέναντι στην κρίση τους προηγούμενους μήνες στην Ε.Ε. υπήρξε πολυφωνία, διάφορες και διαφοροποιημένες δηλώσεις. Εικασίες για τη χώρα μας που δημιουργούσαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης", εξήγησε, προσθέτοντας ότι "παρατηρήθηκε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων οργάνων της Ένωσης, της Επιτροπής, των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμα και διχογνωμία εντός των οργάνων αυτών".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προφητείες για την Ελλάδα που έγιναν αυτοεπιβεβαιούμενες καθώς και "πολλοί γιατροί με πολλαπλή συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα".

"Γίναμε πειραματόζωο στη μάχη μεταξύ Ευρώπης και διεθνών αγορών", τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πολιτική απόφαση της Ε.Ε. να στηρίξει την Ελλάδα είναι η αρχή της μάχης. "Η μάχη μόλις ξεκίνησε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσφεύγαμε στο ΔΝΤ. Χρειάζεται να φιλοτιμηθούμε και να ανταποκριθούμε στη στήριξη της Ε.Ε." επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ε.Ε., όλοι θα έχουν τα μάτια τους πάνω μας".


***Διαβάστε όλη την ομιλία του κ. Γ. Α. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v