Τράπεζες: Διανομή μερίσματος μόνο με μετοχές

Στις εποπτικές αρμοδιότητες της ΤτΕ περνούν οι ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ μόνο μέσω μετοχών η διανομή μερίσματος για το 2009. Ως το τέλος του '10 παρατείνεται το πρόγραμμα σταθεροποίησης των τραπεζών. Το νέο ν/σ.

Τράπεζες: Διανομή μερίσματος μόνο με μετοχές
Στις εποπτικές αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος περνούν οι ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προωθείται σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, γράφονται οι… τίτλοι τέλους της ΕΠΕΙΑ και προβλέπεται η σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ότι σε περίπτωση διανομής μερίσματος από τις τράπεζες για τη χρήση 2009 η διανομή περιορίζεται αποκλειστικά στη διανομή μετοχών, ενώ παρατείνεται η διάρκεια του προγράμματος για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2010.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις αλλαγές στο μέτωπο της ασφαλιστικής αγοράς, με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καταργείται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), η οποία συστάθηκε με τον Νόμο 3229/2004, και οι επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου υπάγονται στην ενιαία εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η διεθνοποίηση των αγορών και η αύξηση του ανταγωνισμού οδηγούν τις επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου σε συνεργασίες και σε μετοχικές διασυνδέσεις και γι’ αυτόν τον λόγο είναι εύλογο οι επιχειρήσεις αυτές να υπάγονται σε ενιαίο εποπτικό έλεγχο, γεγονός που θα συντελέσει στη δημιουργία ισότιμων, κατά το δυνατόν, όρων ανταγωνισμού αλλά και στην αντιμετώπιση του συστημικού κινδύνου.

Στο ίδιο ν/σ συνίσταται εγγυητικό κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης ζωής. Στην Ελλάδα έχουν συσταθεί και λειτουργούν τρία εγγυητικά κεφάλαια εξασφάλισης πελατών, ένα ανά χρηματοοικονομικό κλάδο, τα οποία προβλέπονται από κοινοτικές οδηγίες: το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), που καλύπτει τον κίνδυνο των πιστωτικών ιδρυμάτων από τραπεζικές εργασίες και επενδυτικές δραστηριότητες, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο το οποίο καλύπτει τον κίνδυνο των Ανώνυμων Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) κατά την παροχή των επενδυτικών υπηρεσιών, και το Επικουρικό Κεφάλαιο του ασφαλιστικού κλάδου, που καλύπτει τον κίνδυνο ασφαλιστικής επιχείρησης, αλλά μόνο όσον αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων.

Χωριστή περίπτωση αποτελεί το Επικουρικό Κεφάλαιο που λειτουργεί στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και καλύπτει τον πιστωτικό κίνδυνο των χρηματιστηριακών εταιριών κατά την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Έτσι, ο ασφαλιστικός κλάδος στερείται παντελώς εγγυητικό κεφάλαιο για την κάλυψη των δραστηριοτήτων ασφάλισης ζωής και οι τελευταίες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά δείχνουν το μέγεθος του κενού.

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής συστήνεται με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, κατά το πρότυπο του Επικουρικού Κεφαλαίου που καλύπτει την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων. Σκοπός του είναι, κατά πρώτο λόγο, η διατήρηση και μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση ή σε άλλες ασφαλιστικές και, αν αυτό δεν επιτευχθεί, η λύση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και η καταβολή αποζημίωσης στους ασφαλισμένους.

Μέλη του εγγυητικού κεφαλαίου καθίστανται υποχρεωτικά:

α) Οι ασφαλιστικές εταιρίες με έδρα την Ελλάδα.

β) Τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων τρίτων χωρών.

γ) Τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, προχωράμε στην κατάργηση της αναποτελεσματικής και αντικοινοτικής ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης και την πρόβλεψη σύστασης εγγυητικού κεφαλαίου, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και θα αποτελέσει μηχανισμό για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής σε ανάδοχο εταιρία.

Παράλληλα, προβλέπεται και η διασφάλιση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων με ποσοστό κάλυψης 100% μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ". Επιπλέον, επισημαίνει πως "σκοπός του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής είναι κατά πρώτο λόγο η διατήρηση και μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση ή σε άλλες ασφαλιστικές και, αν αυτό δεν επιτευχθεί, η λύση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και η καταβολή αποζημίωσης στους ασφαλισμένους".

Ειδικά για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει ειδική μεταβατική ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v