Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημείο τριβής οι ΥΚΩ μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών

«Μαχαίρια» έχουν βγει ήδη στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, μετά την είσοδο ιδιωτών. Η ΔΕΗ ζητά να επιμερισθεί σε όλους το κόστος στήριξης ευπαθών ομάδων. Σημείο τριβής οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Σημείο τριβής οι ΥΚΩ μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών
«Μαχαίρια» έχουν βγει ήδη στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, μετά την δυναμική είσοδο και ιδιωτών προμηθευτών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΔΕΗ, που ζητά να επιμερισθεί σε όλους το κόστος στήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ εξακολουθούν και συνιστούν σημείο τριβής.

To casus belli για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, αλλά και μεταξύ των τελευταίων, ήταν οι υψηλές εκπτώσεις που υπόσχεται η Verbund-Energa, προκειμένου να αποσπάσει μερίδια αγοράς, ενώ την ίδια στιγμή, όπως της καταλογίζεται, δεν καταβάλει τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), τις οποίες συμπεριλαμβάνει, ως οφείλει, στα τιμολόγια της.

Ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Verbund-Energa Νίκος Αγγελόπουλος επικοινώνησε χθες με το euro2day και διαβεβαίωσε ότι οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ καταβάλλονται κανονικά από την εταιρία, παρά τα περί αντιθέτου υποστηριζόμενα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εταιρία ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχει πληρώσει το ποσό που της αναλογεί, ενώ, αντίθετα, καταβάλλει τις χρεώσεις για τη χρήση του Δικτύου (στη ΔΕΗ, που είναι ο διαχειριστής του) και τη χρήση του Συστήματος (στο ΔΕΣΜΗΕ).

Να σημειωθεί ότι η Verbund-Energa αναμένει εντός του Φεβρουαρίου την απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει για την άρση των χρεώσεων αυτών.

Οι ΥΚΩ, όπως είναι γνωστό, είναι νομοθετημένη συνεισφορά των πελατών της ΔΕΗ, μέσω των τιμολογίων που πληρώνουν, για τη στήριξη δύο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Των πολυτέκνων και των κατοίκων των νησιών, προκειμένου να απολαμβάνουν και αυτοί τις ίδιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με την υπόλοιπη χώρα, παρά το γεγονός ότι το κόστος της προσφερόμενης ενέργειας στα νησιά είναι πολύ υψηλότερο.

Σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ, το Δεκέμβριο εκδόθηκε από τη ΡΑΕ το Εγχειρίδιο Εκκαθάρισης Μετρητών του Δικτύου, το οποίο αποσαφήνισε το τοπίο τόσο για τις χρεώσεις των ΥΚΩ όσο και για το φορέα που θα τις εισπράττει. Αυτός θα είναι ο ΔΕΣΜΗΕ και όχι η ΔΕΗ, ως διαχειριστής του Δικτύου.

Μάλιστα, η τελευταία απηύθυνε ερώτημα στη ΡΑΕ για το θέμα της χρέωσης και των ιδιωτών και η απάντηση του Ρυθμιστή ήταν καταφατική. Το ποσό που αναλογεί στη Verbund υπολογίζεται σε λίγο παραπάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ο ΔΕΣΜΗΕ πρόκειται να εκδώσει τιμολόγιο περί τα τέλη Φεβρουαρίου για όλους τους προμηθευτές, συνεπώς και για την Verbund, οπότε τότε θα αποδειχθεί αν η τελευταία θα το εξοφλήσει ή όχι. Πάντως, μέχρι στιγμής ισχύει αυτό που έχει μεταδώσει το euro2day, ότι η Verbund δεν έχει πληρώσει τίποτε για τις ΥΚΩ.

Πέρα από το θέμα αυτό, η ΔΕΗ έχει καταθέσει πρόσφατα στη ΡΑΕ αίτημα για τη σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί εν είδει «κουμπαρά», όπως έχει ήδη μεταδώσει το euro2day, και στο οποίο θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το πελατολόγιο τους, ώστε να διασφαλισθεί η στήριξη τόσο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όσο και της βιομηχανίας.

Η ΔΕΗ έχει επιφορτισθεί το έργο αυτό από τα έσοδα που έχει από κάθε πελάτη της, ώστε να προσφέρει στις προαναφερόμενες κατηγορίες τιμολόγια κάτω του κόστους.

Πηγές της Επιχείρησης εκτιμούν ότι εφόσον όλοι οι προμηθευτές συμμετέχουν στο Ταμείο αυτό θα μπορούν να δίνουν ό,τι εκπτώσεις θέλουν και να παίρνουν όποιον πελάτη επιθυμούν.

Είναι σαφές, με τα δεδομένα αυτά, ότι ο πόλεμος για τον προσεταιρισμό πελατών-φιλέτων από τη ΔΕΗ μόλις αρχίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v