ΕΒΕΑ: Εκδήλωση με θέμα τη φορολογική διαβούλευση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εκδήλωση με θέμα «Φορολογική Διαβούλευση: η συμβολή μεταπτυχιακών φοιτητών», την οποία διοργάνωσε το Ε.Β.Ε.Α.

ΕΒΕΑ: Εκδήλωση με θέμα τη φορολογική διαβούλευση
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εκδήλωση με θέμα «Φορολογική Διαβούλευση: η συμβολή μεταπτυχιακών φοιτητών», την οποία διοργάνωσε το Ε.Β.Ε.Α. σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογίας & Ελεγκτικής» του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος στη χώρα μας, ώστε να μετατραπεί σε ένα σύστημα που θα αξιοποιεί μέρος των εσόδων του φορολογούμενων για νέες επενδύσεις και σύγχρονες υποδομές, ενώ θα δημιουργεί, ταυτόχρονα, τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ένα σύστημα που σαφώς στηρίζει τον κοινωνικό ρόλο του κράτους, όμως απευθύνεται στις ανάγκες των πραγματικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κ. Μίχαλος τόνισε υπάρχουν θετικά σημεία, αλλά τα αρνητικά σαφώς υπερτερούν και ανέλυσε την πρόταση που έχει καταθέσει το ΕΒΕΑ για την ανασυγκρότηση του φορολογικού συστήματος με κύριους άξονες την:

κατανομή των φορολογικών βαρών σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη

• σταθερή επιβολή των φορολογικών διατάξεων

• αποτελεσματική εφαρμογή ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών

• ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτής κ. Θόδωρος Καράογλου, επεσήμανε ότι κατά κοινή ομολογία υπάρχει άμεση ανάγκη για ριζοσπαστικές αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα, προκειμένου να εκλείψει η διαφθορά και η γραφειοκρατία, χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι αναπτυξιακό, λειτουργικό, απλοποιημένο, θα προάγει τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Καράογλου, τα φορολογικά μέτρα που κατέθεσε η κυβέρνηση κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς βασίζονται θα επιφέρουν αυξημένη φορολογική επιβάρυνση τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα φυσικά πρόσωπα. Η Ν.Δ., κατέληξε ο κ. Καράογλου, δε μηδενίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και αναμένει να υπάρξει αποσαφήνιση και εξειδίκευση των μέτρων, προκειμένου να κάνει τις τελικές της τοποθετήσεις.

Μιλώντας στην ημερίδα ο κ. Γιώργος Κορομηλάς, Διδάσκων του Π.Μ.Σ., επεσήμανε ότι απαιτούνται σημαντικές τροποποιήσεις σε πολλά από τα μέτρα που έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην έχουμε ένα νέο νόμο που απλώς θα μπαλώνει προβλήματα, αλλά ένα φορολογικό νόμο με αναπτυξιακή διάσταση και κυρίως κοινωνικά δίκαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v