Κατσέλη: Τον Μάιο ο νέος αναπτυξιακός

Τον Μάιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σημείωσε η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, κάνοντας παράλληλα λόγο για "ένεση" 2,3 δισ. ευρώ στην αγορά από το ΕΣΠΑ, από την 1η Νοεμβρίου.

Κατσέλη: Τον Μάιο ο νέος αναπτυξιακός
Τον Μάιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σημείωσε η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, κάνοντας παράλληλα λόγο για "ένεση" 2,3 δισ. ευρώ στην αγορά από το ΕΣΠΑ, από την 1η Νοεμβρίου.    

Ειδικότερα, η υπουργός, στην ομιλία της κατά τη σχετική ενημέρωση των βουλευτών-μελών του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, επικεντρώθηκε στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου της χώρας, ώστε να υπάρξει θετικό αντιστάθμισμα, στην τόνωση της αγοράς και συγκράτηση ανεργίας.

Η κ. Κατσέλη, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των αναπτυξιακών δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2010, ανακοίνωσε την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή τον Μάιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, την ψήφιση μέχρι τον Απρίλιο του νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τα υπουργεία μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ειδικότερα, σχετικά με το ΕΣΠΑ, η υπουργός δεσμεύτηκε ότι :

- Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του προγράμματος ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 70 εκατ. ευρώ.

- Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας ύψους 70 εκατ. ευρώ.

- Ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου η αξιολόγηση της πρώτης φάσης του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

- Μέχρι τον Μάρτιο δημοσιεύεται η δεύτερη φάση του προγράμματος στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

- Εντός του Μαρτίου προκηρύσσονται δύο προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα συνολικά 60 εκατ. ευρώ.

- Προωθούνται ο σχεδιασμός συνολικών δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με κλαδική στόχευση, και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς και άλλους πόρους.

Επίσης, η υπουργός υπογράμμισε πως κάθε άλλο παρά υπήρξε πάγωμα εγκρίσεων.
 Παραθέτοντας μάλιστα τα σχετικά στοιχεία, η κ. Κατσέλη μίλησε για "ένεση" στην αγορά ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2009 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 2010.

Ειδικότερα:

- 2,289 δισ. ευρώ εγκρίσεις χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν υπογραφεί από το ΥΠΟΙΑΝ από την 1η/11/2009 μέχρι τις 11/2/2010, 1,5 δισ. ευρώ εγκρίσεις χρηματοδότησης υπογράφηκε μόνο τις τελευταίες 40 ημέρες.

- Πάνω από το 80% από αυτούς τους πόρους, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, έχει διοχετευτεί στην περιφέρεια.

- Πάνω από το 25%, δηλαδή 570 εκατ. ευρώ, έχει διοχετευτεί σε άμεσες επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις, εκ των οποίων 240 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 228 εκατ. ευρώ για τον αναπτυξιακό νόμο, 52 εκατ. ευρώ για το ΤΕΜΠΜΕ κ.ά.

- Από το σύνολο των 2,289 εκατ. ευρώ, το 1,638 δις ευρώ αφορά σε εγκρίσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα, ενώ τα υπόλοιπα 651,51 εκατ. ευρώ αφορούν στο εθνικό σκέλος.

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε τη σταδιακή αξιολόγηση αιτήσεων για την ένταξη επιχειρήσεων άνω των 4.000 στον αναπτυξιακό νόμο εντός του πρώτου εξαμήνου και την αποπληρωμή οφειλών προς επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί.

Στην τόνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας θα συμβάλουν εξάλλου, όπως είπε η υπουργός, και η ενεργοποίηση δράσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με ενεργοποίηση πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου διμήνου, αλλά και η αντίστοιχη προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων για περιβαλλοντικές δράσεις, αστικές αναπλάσεις, έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Πλέον αυτών, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προωθεί την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΤΕΜΠΕ και συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ειδικότερα και όσον αφορά στο ΤΕΜΠΕ, προβλέπονται ο σχεδιασμός νέων στοχευμένων προγραμμάτων, η επέκταση εφαρμογής και σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα αλλά και η ενίσχυση των προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

ΦΑΡΜΑΚΑ - ΚΑΥΣΙΜΑ 

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, η υπουργός ενημέρωσε για τη σημερινή απόφαση με βάση την οποία εντός του 2010 θα προχωρήσει σε μεσοσταθμική μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων κατά 20% περίπου, εξοικονομώντας 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία και σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους πολίτες.

Σχετικά με τα καύσιμα, η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι παρακολουθείται από κοντά η εξέλιξη των τιμών και πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας. Συμπλήρωσε επίσης ότι μεμονωμένα απλώς υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v