Συνάντηση Ελλήνων Κλωστουφαντουργών με Λ. Κατσέλη

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ε. Κούρταλης συνοδευόμενος από άλλα μέλη συνάντησε την Λ. Κατσέλη για το θέματων καίριων προβλημάτων της Κλωστοϋφαντουργίας.

Συνάντηση Ελλήνων Κλωστουφαντουργών με Λ. Κατσέλη
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ε. Κούρταλης, συνοδευόμενος από τους Αντιπροέδρους , κα Αν. Βαρβαρέσου, κ. Ευρ. Δοντά, τον γ.γ. κ. Γιάννη Ακκά, τον κ. Δημ. Ακρίδα & κ. Αποστ. Μπινουμάκη συνάντησαν σήμερα την Λ. Κατσέλη, στα πλαίσια συζήτησης των καίριων προβλημάτων της Κλωστοϋφαντουργίας μέσα στο σημερινό ασφυκτικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνολική πρόταση παρέμβασης για τον Κλάδο.

Κατά την συνάντηση επέδωσαν το κάτωθι υπόμνημα:

"Προς την
κα Λούκα Κατσέλη 17 Φεβρουαρίου 2010
Υπουργό Οικονομίας Α.Π. 21083/17.02.2010
Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
Λεωφ. Μεσογείων 119, 101 92 Αθήνα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Σ.Ε.Β.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

Κυρία Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Στη σημερινή εποχή της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, απειλείται με πρωτοφανή ύφεση και η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, - που ήδη βιώνει εντονότερα τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση στην ιστορία της λόγω:
- της κατάργησης της πολυϊνικής συμφωνίας της GATΤ,
- της αθρόας εισαγωγής κλωστ/κών προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές, από τη Κίνα και άλλες τρίτες χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις επιδοτούν σκανδαλωδώς την παραγωγή και τις εξαγωγές τους, σε υψηλά ποσοστά,
- της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.,& γενικότερα της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου χωρίς κανόνες διασφάλισης θεμιτού ανταγωνισμού,
- του ισχυρού ευρώ έναντι του δολαρίου (αλλά και άλλων νομισμάτων), που μειώνει συνεχώς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του κλάδου μας,
- του αυξημένου εργατικού κόστους της κλωστ/ργίας σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Ε.Ε.

Για το 2010, δυσοίωνες προβλέψεις οδηγούν στον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου, εξαιτίας της παγκόσμιας αυτής δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου - πέρα από τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, την πτώση των εξαγωγών, τη μειωμένη ζήτηση, τη μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, τις καθυστερήσεις στις εισπράξεις λόγω της κρίσης της Αγοράς - είναι οι δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων από τις Τράπεζες και η αύξηση του κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα το πρόβλημα ρευστότητας να είναι εντονότατο από τον περιορισμό της χρηματοδότησης.

Αποτέλεσμα της δυσμενούς αυτής συγκυρίας είναι, οι περισσότερες επιχειρήσεις του Κλάδου να προβαίνουν σε συνεχείς μειώσεις προσωπικού, οι δε αρνητικές προβλέψεις για το 2010, με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε απόγνωση, είναι να αντιμετωπίσουν εμφανώς τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους εντός του έτους.

Σε μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, του μεγαλύτερου βιομηχανικού κλάδου της χώρας, ο οποίος απασχολεί σήμερα περίπου 85.000 εργαζομένους, εξάγει το 30% των όλων βιομηχανικών προϊόντων της χώρας και ως εκ τούτου επηρεάζει δυναμικά την ελληνική οικονομία, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών προτείνει τα κάτωθι μέτρα, και ευελπιστεί στη ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την άμεση εφαρμογή τους:

1. Τράπεζες

- Ρύθμιση σε μακροπρόθεσμη βάση των τραπεζικών υποχρεώσεων και άρση χρηματοδοτικών περιορισμών των επιχ/σεων του κλάδου της κλωστ/ργίας.
- Παροχή κρατικής εγγύησης προς τις Τράπεζες για χορήγηση δανείων στις επιχ/σεις του κλάδου για κεφάλαιο κίνησης ή επενδύσεις.
- Άμεση εφαρμογή του Νόμου περί εγγυημένου δανεισμού από τις Τράπεζες για τις κλωστ/κές επιχ/σεις, χωρίς προσκόμματα.
- Παράταση χρόνου εξόφλησης όσων δανείων έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εγγύησης δημοσίου κατά τρία (3) τουλάχιστον έτη
- Την επιδότηση ή μείωση του επιτοκίου χρηματοδότησης για τις εξαγωγικές επιχ/σεις και φορολογικά κίνητρα για την τόνωση των εξαγωγών, προκειμένου να βελτιωθεί το Ισοζύγιο εισαγωγών –εξαγωγών.

2. Ευρωπαϊκή Ένωση- Στρατηγικός Σχεδιασμός για τον Κλάδο

- Την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης των δυνατοτήτων και προοπτικών του κλάδου για τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής προς την Ε.Ε., έτσι ώστε να μπορέσει η πολιτεία, να επιδιώξει την έγκριση από τις Βρυξέλλες για την ενίσχυση της ελληνικής κλωστ/ργίας δια μέσου κοινοτικών αλλά και εθνικών πόρων.
- Υποστήριξη των επιχ/σεων του κλάδου κατά το πρότυπο άλλων χωρών της Ε.Ε. με μελέτη των σχετικών πολιτικών τους και προσαρμογή τους στα δεδομένα της Ελλάδας:
* (Όπως συνέβη με την Ισπανία (2008), η οποία πέτυχε ειδικά κίνητρα για τις επιχ/σεις του κλάδου με την έγκριση της Ε.Ε., αλλά και με την Πορτογαλία, (2009), την Ιταλία και τη Τουρκία που πήραν μέτρα για την προστασία και την ενδυνάμωση της εγχώριας κλωστ/ργίας τους.
* Αντιθέτως, στη χώρα μας έχουν γίνει μόνο μεμονωμένες προσπάθειες από επιχ/σεις του κλάδου, οι οποίες επωμίζονται και κόστος και χρόνο.
- Την επαναφορά αιτήματος στις αρμόδιες δ/νσεις της Ε.Ε., για την ανάγκη επιβολής ποσοτικών περιορισμών στις αθρόες εισαγωγές κλωστ/κών προϊόντων, κυρίως από τις Ασιατικές χώρες.

3. Εργασιακά

- Προσαρμογή της Αγοράς Εργασίας στα νέα δεδομένα που επιβάλει η παγκοσμιοποίηση.
- Επιδότηση των θέσεων εργασίας & όχι της ανεργίας με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια τριετία 2010-2013 για την κλωστ/ργία ώστε να καταστεί ανταγωνιστικός και εξωστρεφής ο κλάδος, καθότι βάσει στοιχείων του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Werner International τοποθετούν τη χώρα μας στη λίστα των ακριβότερων χωρών στο κόσμο αλλά και την Ε.Ε. - σε εργασιακό κόστος για την κλωστ/ργία - και ειδικότερα υψηλότερα κατά 9,6% από την Ισπανία, 13,8% από την Μ. Βρετανία, 113,4% από την Πορτογαλία, 1.089% από τη Βουλγαρία κ.α.
- Σε περίπτωση μειωμένης λειτουργίας, κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, όπως θεσπίζουν άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.
- Οι κυβερνήσεις να μην ασχολούνται με τον κλάδο περιστασιακά και μόνο, όταν μια επιχείρηση βρίσκεται στη διαδικασία του «λουκέτου», αλλά να λαμβάνουν έγκαιρα μέτρα για την επιβίωση ολόκληρου του κλάδου.
- Κατάργηση ή αναμόρφωση του Ο.ΜΕ.Δ., (Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας) ώστε να ανταποκρίνεται θεσμικά & ουσιαστικά στις σημερινές συνθήκες και στο ρόλο για τον οποίο θεσμοθετήθηκε, καθότι με τις εξωπραγματικές Αποφάσεις Διαιτησίας του, τα τελευταία δυο χρόνια της μεγάλης κρίσης, επέβαλε αυξήσεις συνολικά στον κλάδο 12,1% ( 6,6% για το 2008 & 5,5% για το 2009)

4. Πολιτεία

- Την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγών.
- Την ενίσχυση του Κλάδου δια μέσου των Κρατικών Προμηθειών και ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ενεργούν οι περισσότερες Κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας τους.
- Την ενίσχυση του Κλάδου μέσω του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ), όπου πρέπει να προβλεφθεί ιδιαίτερη μεταχείριση για την Κλωστοϋφαντουργία.
- Εφαρμογή πλαισίου ελέγχου της αγοράς για τον έλεγχο του παρεμπορίου.
- Επιδότηση κόστους ενέργειας κατά 50% για μία τριετία.
- Ενίσχυση εξαγωγικών επιχ/σεων του κλάδου με συμμετοχή του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και άλλων κρατικών φορέων, στο 50% των δαπανών εξωστρέφειας (π.χ. δίκτυα πωλήσεων, συμμετοχές σε εκθέσεις κ.α.), ώστε να διευκολυνθεί η διείσδυση στις ξένες αγορές.
- Την αύξηση της κάλυψης των εξαγωγικών πιστώσεων από τον Ο.Α.Ε.Π. τόσο στο ύψος του καλυπτόμενου ποσού όσο και στον αριθμό εταιρειών που καλύπτει ο Οργανισμός.
- Αποφυγή φαινομένων επιλεκτικής κρατικής συνδρομής σε μεμονωμένες επιχ/σεις, όπως συμβαίνει σήμερα, που τράπεζες, με την ανοχή της εκάστοτε κυβέρνησης, «αναλαμβάνουν την σωτηρία» μεμονωμένων επιχ/σεων του κλάδου, στρεβλώνοντας τον υγιή ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα δημιουργούν προσκόμματα και δυσκολίες στην χρηματοδότηση των λοιπών επιχειρήσεων του κλάδου, προκαλώντας πολλαπλάσια αρνητικά αποτελέσματα.

Τέλος, πιστεύουμε ότι αφού παρέλθουν οι κραδασμοί της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, μέσα από τους σωστούς κυβερνητικούς χειρισμούς και την κατάρτιση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες και προοπτικές του κλάδου.
Ο Πρόεδρος

Ελευθέριος Κούρταλης"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v