ReMax: Οι 3+1 καταλύτες της κτηματαγοράς το 2010

Φορολογία, οικονομία και τραπεζικό σύστημα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την εγχώρια κτηματαγορά το 2010, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ReMax.

ReMax: Οι 3+1 καταλύτες της κτηματαγοράς το 2010
Τέσσερις παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη δύσκολη δημοσιοοικονομική κατάσταση της χώρας, θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην εγχώρια κτηματαγορά κατά τη διάρκεια του 2010.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το δίκτυο κτηματομεσιτικών γραφείων ReMax, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την αγορά των ακινήτων και τις επενδυτικές επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών είναι:

Τα νέα φορολογικά μέτρα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, όπως η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις αρχές του 2011 ενδέχεται να οδηγήσει, σε πρώτη φάση, σε τεχνητή άνοδο της ζήτησης, ωστόσο η αγορά θα προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα.

Η πορεία των οικονομικών στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού. Τυχόν βελτίωση των στοιχείων στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα βοηθήσει σε έναν βαθμό να αναστραφεί το επενδυτικό και αγοραστικό κλίμα στην κτηματαγορά.

• Η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες σχετικά με το ύψος των επιτοκίων και τους όρους χορήγησης στεγαστικών δανείων. Μια σφιχτή πολιτική στη στεγαστική πίστη, ανάλογη αυτής του 2009, θα έχει επιπτώσεις στην αγορά των ακινήτων.

Η ψυχολογία των αγοραστών. Είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω κρίσης και αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους αγοραστές σε αναβολή εφαρμογής των σχεδίων τους.

Ως προς το τελευταίο, το δίκτυο της ReMax υποστηρίζει πως διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα επηρεάζεται πολύ λιγότερο σε σύγκριση με άλλες αγορές και μακροπρόθεσμα υπόσχεται υπεραξίες και ικανοποιητικές αποδόσεις.

Χαμηλή ζήτηση

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις που επικράτησαν πέρυσι στην ελληνική κτηματαγορά, η έρευνα του δικτύου ReMax επιβεβαιώνει τα στοιχεία που είναι ήδη γνωστά από αντίστοιχες έρευνες τραπεζικών ιδρυμάτων και εταιριών του τομέα ακινήτων.

Ειδικότερα, η έρευνα κάνει λόγο για ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση, για τιμές που κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 5% - 10% αλλά και για πωλήσεις που κατά κύριο λόγο αφορούσαν σε παλαιές κατοικίες.

Με βάση την έρευνα, το 2009 τα περισσότερα οικιστικά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν μέσω αγοραπωλησιών ήταν ηλικίας άνω των 30 ετών και αφορούσαν σε διαμερίσματα εμβαδού από 70 έως 90 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον, η έρευνα αναφέρει πως όσοι αποφάσισαν το 2009 να αγοράσουν κάποιο διαμέρισμα με σκοπό την επένδυση επέλεξαν ακίνητα μικρής επιφάνειας που βρίσκονται σε περιοχές με προοπτική ανάπτυξης.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποδόσεις από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων αγγίζει το 5% - 6% ετησίως, δηλαδή πολύ πιο πάνω από άλλες επενδυτικές επιλογές.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας εξήχθησαν από τη μελέτη των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου της ReMax.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v