Η Βουλγαρία με τη ματιά ενός τραπεζίτη

Εμπειρίες, βιώματα και γνώσεις για μία γειτονική χώρα που τόσο λίγο γνωρίζουμε προσφέρει ο Χρήστος Κατσάνης στο βιβλίο 700 σελίδων με τίτλο «Από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη - Η Βουλγαρία με το βλέμμα ενός γείτονα».

Η Βουλγαρία με τη ματιά ενός τραπεζίτη
Εμπειρίες, βιώματα και γνώσεις για μία γειτονική χώρα που τόσο λίγο γνωρίζουμε προσφέρει ο κ. Χρήστος Κατσάνης στο βιβλίο 700 σελίδων με τίτλο «Από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη - Η Βουλγαρία με το βλέμμα ενός γείτονα» - Εκδόσεις «Επίκεντρο».

Ο κ. Χρήστος Κατσάνης, τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη πείρα, «έχτισε» στις αρχές της δεκατίας του ’90 την πρώτη ξένη (και ελληνική) τράπεζα στη Σόφια, τη Xios Bank. Έκτοτε από τα πόστα της Global Finance, του περιφερειάρχη Βαλκανίων της Εθνικής Τράπεζας και τώρα σε αντίστοιχο ρόλο στον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας - Credit Agricole ζει από κοντά το επιχειρείν στη γειτονική χώρα.

Με χιλιάδες χιλιόμετρα στα πόδια του σκιαγραφεί τη σύγχρονη πορεία του βουλγαρικού κράτους σε γλώσσα κατανοητή τόσο για τον απλό αναγνώστη όσο και γι' αυτόν που ενδιαφέρεται να κάνει (ή κάνει ήδη) business στη Βουλγαρία.

Ο αναγνώστης μπορεί να γευτεί ένα μίγμα ιστορικών αναφορών, πολιτικών και κοινωνιολογικών παρατηρήσεων και βέβαια το πλήρες οικονομικό πορτρέτο της Βουλγαρίας, όπως συμπυκνώνεται στη φράση «στη Βουλγαρία υπάρχουν καπιταλιστές χωρίς καπιταλισμό».

Ιδιαίτερες αναφορές στις παραδοσιακές υποδομές και νοοτροπίες, στα πλεονεκτήματα του γειτονικού λαού, αλλά και στην επιρροή των διαφορετικών πολιτικών συστημάτων που έζησε η χώρα σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις τους στη σύγχρονη εποχή.

Στις ακριβείς περιγραφές ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβει τον Βούλγαρο επιχειρηματία, αλλά και τον Βούλγαρο πολιτικό (διότι, ως γνωστόν, bussiness χωρίς πολιτικούς στα Βαλκάνια δεν γίνονται).

Σημειώστε, πάντως, πως το αντίστοιχο της ελληνικής διαπλοκής στη βουλγαρική είναι η λέξη «βρέσκα», κάτι ενδιάμεσο μεταξύ των ελληνικών όρων «μέσον» και «διαπλοκή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v