Ομιλία Μανιάτη στην ημερίδα του ΤΕΕ και της ΓΣΕΕ

‘Ένα νέο τρόπο λειτουργίας του συστήματος λήψης αποφάσεων και λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρότεινε για διαβούλευση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος  Γ. Μανιάτης σε ημερίδα του ΤΕΕ και της ΓΣΕΕ.

Ομιλία Μανιάτη στην ημερίδα του ΤΕΕ και της ΓΣΕΕ
‘Ένα νέο τρόπο λειτουργίας του συστήματος λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αφορμή τις εμπειρίες από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης , πρότεινε για διαβούλευση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα διαδοχικά, σε Ημερίδα που διοργάνωσαν το ΤΕΕ και η ΓΣΕΕ με θέμα «Κοπεγχάγη: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα» και ακολούθως σε Συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για «Το περιβάλλον στη δίνη μιας Παγκόσμιας κρίσης».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε σε δέσμη πέντε δράσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποφασιστικά στο ξεπέρασμα των σημερινών αδιεξόδων και περιλαμβάνουν:

- Ενεργότερο ρόλο των Εθνικών κοινοβουλίων στην παγκόσμια Διακυβέρνηση, με προσδιορισμό μιας σαφούς σχέσης ανάμεσα στα σημερινά όργανα λήψης αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).

- Υιοθέτηση ομάδας οριζόντιων παγκόσμιων φόρων για χρηματοδότηση δράσεων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής (με στόχο τη δημιουργία Παγκόσμιου Πράσινου Ταμείου) και για καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας. Άμεση εφαρμογή της δράσης στις βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς και στο επίσημο παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

- Παγκόσμια συμφωνία για επαναπροσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των εθνικών ΑΕΠ, με ένταξη στους εθνικούς λογαριασμούς του περιβαλλοντικού κόστους, σύμφωνα με την αρχή της «εσωτερίκευσης του εξωτερικού κόστους».

- Ειδικό φορολογικό καθεστώς, ισχυρά επενδυτικά κίνητρα και στήριξη από τους Διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως η Παγκόσμια Τράπεζα) σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας και επενδύουν σε «πράσινα» προϊόντα και υπηρεσίες.

- Υιοθέτηση κοινών αρχών Διεθνούς Δικαίου για τη διασυνοριακή περιβαλλοντική εγκληματικότητα, κατά το πρότυπο της παγκόσμιας συνεργασίας για καταπολέμηση των ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v