Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurostat: Η επιστολή για εξεταστική-Ποιους καίει

Αποδείξεις ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε παράτυπα τα έσοδα από τα swaps για να μειώσει το έλλειμμα και πως η Eurostat το γνώριζε έχει στα χέρια του το υπ. Οικονομικών. Ποιους καίει σχετική επιστολή.

Eurostat: Η επιστολή για εξεταστική-Ποιους καίει
Αποδείξεις ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε παράτυπα τα έσοδα από τα swaps για να μειώσει το έλλειμμα και πως η Eurostat το γνώριζε έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική επιστολή που παρέλαβαν τον Ιανουάριο όχι μόνο ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και όλοι υπουργοί της Ε.Ε., από το 2005 - 2008 τα έσοδα από τα swaps (που ως πρακτική δεν θεωρείται παράτυπη) υπολογίζονταν στη μείωση του ελληνικού ελλείμματος, κάτι που δεν επιτρέπουν οι λογιστικοί κανονισμοί ESA95, τους οποίους είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν όλες οι στατιστικές υπηρεσίες των κρατών της Ευρώπης.

Οι πληροφορίες από το επιτελείο του επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, αναφέρουν ότι "ο νέος επίτροπος θέλει όλες οι εκκρεμότητες με τα ελληνικά στοιχεία να έχουν ξεκαθαριστεί μέχρι τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν". Επιθυμεί, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, να μη χρεωθεί πιθανές παρατυπίες που βαρύνουν τον προκάτοχό του κ. Χ. Αλμούνια.

Το euro2day είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίου της στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2009, το θέμα των swaps βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα των ερευνών και μάλιστα έχει ήδη συνταχθεί η πρώτη γνωμοδότηση.

Η επιστολή "καίει" την προηγούμενη κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους πρώην υπουργούς κ. Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Παπαθανασίου. Κάνει λόγο για "σκόπιμη παραπλάνηση της Eurostat στο θέμα των swaps από τις ελληνικές αρχές, από το 2005 μέχρι και 2 μέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου"!

Φαίνεται πως βάσει της γνωμοδότησης αυτής η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τους τόνους -έστω και επικοινωνιακά - για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι "από το 2005 - 2008 και οι τρόποι χρήσης των swaps στον ελληνικό προϋπολογισμό ήταν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ της Eurostat και των ελληνικών αρχών". Όταν άλλαξε η κυβέρνηση και πραγματοποιήθηκε νέα απογραφή στις 21 Οκτωβρίου του 2009, το υπουργείο Οικονομίας αφαίρεσε τα έσοδα από τα swaps (210 εκατ. ευρω) από τον προϋπολογισμό του 2008, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα.

Η Eurostat επανήλθε στο θέμα κατά την επίσκεψη απεσταλμένων της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τον Νοέμβριου του 2009. Το κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι "υπάρχουν στοιχεία πως το ΓΛΚ γνώριζε ήδη από τον Απρίλιο του 2009 ότι ήταν ασύμβατο να υπολογίζονται τα έσοδα από τα swaps στο έλλειμμα και έπρεπε να τα αφαιρέσει, και αυτό έγινε μόλις στις 21 Οκτωβρίου (μετά την αλλαγή κυβέρνησης)".

"Ως εκ τούτου τα στοιχεία του ελλείμματος που εστάλησαν τόσο τον Απρίλιο όσο και στις 2 Οκτωβρίου του 2009 ήταν υποτιμημένα. Συνεπώς, θεωρούμε ότι υπήρχε σκόπιμη παραποίηση των στοιχείων από το ΓΛΚ" αναφέρει η επιστολή. Από τότε έχουν ζητήσει επιπλέον δεδομένα, τα οποία και εστάλησαν πριν από μερικές μέρες.

Εδώ δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τις ευθύνες που αναλογούν τόσο στη Eurostat όσο και στον πολιτικό τους προϊστάμενο κ. Χ. Αλμούνια κατά την περίοδο 2005 - 2008.

Επισήμως, τα ευρωπαϊκά όργανα προσπαθούν να αποτινάξουν τις ευθύνες. Η δικαιολογία διά στόματος Αλμούνια είναι ότι "η Eurostat δεν είχε τότε τη δικαιοδοσία να πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους". Μάλιστα, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη συναλλαγή του Δημοσίου με την Goldman Sachs, η Eurostat εξέδωσε ανακοίνωση πριν από λίγες μέρες με την οποία ουσιαστικά δήλωσε άγνοια για τη χρησιμοποίηση των swaps στη μείωση του ελλείμματος τα περασμένα χρόνια "γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν τους έδινε τις απαντήσεις που ζητούσαν". Η ανακοίνωση αναφέρει ουσιαστικά ότι το θέμα των swaps εξετάστηκε για πρώτη φορά στις 12 Φεβρουαρίου 2010 , όταν εστάλησαν τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία από την ελληνική πλευρά.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι όταν το 2008 κλιμάκιο της Eurostat επισκέφθηκε την Ελλάδα για επιθεώρηση εισέπραξε την απάντηση από τις Αρχές της χώρας μας ότι "δεν τους επιτρέπεται από τον νόμο να κάνουν συναλλαγές εκτός αγορών τύπου swaps".

Όλα αυτά όμως διαψεύδονται τόσο από την επιστολή όσο και από την εμπιστευτική έκθεση που εξετάστηκε στα συμβούλια υπουργών οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που δείχνουν ότι η παραποίηση των στοιχείων ήταν "συστηματική και σκόπιμη" τόσο στην περίπτωση των swaps όσο και σε άλλες. Βάσει αυτών, το επιτελείο του κ. Όλι Ρεν ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι ετοιμάζει αναθεώρηση εκ νέου των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος από το 2005 - 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v