Η κρίσιμη δημοπρασία και ο πήχης επιτυχίας

Γιατί το Δημόσιο ζητά μόλις 5 δισ. Στα 16 δισ. οι προσφορές, στα mid swaps συν 300 μονάδες η αποτίμηση. Η μικρή ανάσα ρευστότητας, η κοινοτική αλληλεγγύη, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ. Πέριξ των 300μβ το spread.

Η κρίσιμη δημοπρασία και ο πήχης επιτυχίας
Το πρώτο crash test για την δυνατότητα της Ελλάδας να αναχρηματοδοτεί ομαλά το χρέος της θα αποτελέσει η κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων, το βιβλίο προσφορών της οποίας έκλεισε πριν από λίγο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η συνολική ζήτηση άγγιξε το επίπεδο των 16 δισ. ευρώ ενώ η αποτίμηση ήταν στο mid swaps συν 300 μονάδες βάσης.

Το πόσα κεφάλαια θα μαζέψει το Ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη έκδοση και σε τι κόστος (mid swaps συν spread) αποτελεί σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τον πήχη της επιτυχίας της έκδοσης.

Το σχήμα αναδοχής προκάλεσε έκπληξη στην αγορά ήδη από χθες όταν κυκλοφόρησε. Οι HSBC, Nomura, Barclays και οι ΕΤΕ και Πειραιώς από την Ελλάδα καλούνται να συγκεντρώσουν 5 δισ. ευρώ και κυρίως όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες προσφορές ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα μετά και τα μέτρα είναι αξιόχρεη..

Το μικρό ποσό της έκδοσης εξηγεί το γιατί απουσιάζουν από την κοινοπραξία «συνήθεις ύποπτοι» όπως οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, JP Morgan ενώ αναμενόμενη ήταν η μη συμμετοχή της Goldman Sachs. Στο σχήμα δεν εισήλθε στο παρά πέντε η UBS. Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται είναι επομένως αν η κοινοπραξία διαθέτει το πελατολόγιο για να συγκεντρώσει υψηλό ποσό προσφορών με ανεκτή τιμολόγηση.

Η προσδοκία για την επιτυχία της έκδοσης έγκειται στην αναστροφή του κλίματος που προκαλούν τα σκληρά μέτρα που έλαβε χθες η κυβέρνηση κατ επιταγή των Βρυξελλών. Μέτρα που είναι πιθανόν να οδηγήσουν μέρος των κερδοσκόπων να κλείσει κάποιες από τις ανοικτές θέσεις πώλησης που διατηρεί στα ελληνικά ομόλογα.

Η προεργασία που έκανε ο ΟΔΔΗΧ με τηλεδιασκέψεις με hedge funds όπως αυτά της Paulson τις προηγούμενες ημέρες αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό το ενδεχόμενο. Το ύψος των short θέσεων επί ελληνικών ομολόγων ξεπερνά τα 20 δις ευρώ και τα μέτρα αλά Ιρλανδία που έλαβε, έστω με πολύμηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλείσιμο θέσεων με αγορά ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού, διαμορφώνεται στα επίπεδα των 300 μονάδων βάσης και ελαφρώς χαμηλότερα.

Το spread του 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 468 μονάδες, του 3ετούς στις 431 μονάδες και του 5ετούς στις 355 μονάδες βάσης.

Crash test για την κοινοτική στήριξη

Το δεύτερο κλειδί της έκδοσης είναι η εκδήλωση ή όχι της έμπρακτης κοινοτικής στήριξης. Ο Γαλλογερμανικός άξονας έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα ότι λαμβάνοντας τα υποδεικνυόμενα μέτρα θα εξασφαλίσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις νέες εκδόσεις χρέους. Γαλλικές, γερμανικές, Ολλανδικές και Λουξεμβουργιανές κρατικές τράπεζες συγκροτούν έναν άτυπο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος δεν θα ανακοινωθεί ποτέ, θα παρεμβαίνει όμως καλύπτοντας τις εκδόσεις εφόσον χρειασθεί.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί η Ελλάδα επέλεξε να εκδώσει 10ετή μια ημέρα πριν την συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου η οποία θα πιστοποιήσει μεταξύ άλλων και το μηχανισμό. Η κίνηση, όπως έγραφε το Euro2day είναι καθαρά πολιτική και αποτελεί ένα όπλο αυτή την στιγμή στην φαρέτρα της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη «πήραμε μέτρα ΔΝΤ, χωρίς το όφελος της προσφυγής στο ΔΝΤ, δηλαδή το χαμηλότοκο δανεισμό». Οι ίδιοι τονίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την αλληλεγγύη της τώρα ώστε να μην δει ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης να προσφεύγει στο ΔΝΤ.

Ποιος είναι ο πήχης της επιτυχίας

Για να είναι επιτυχής η έκδοση θα πρέπει σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να τιμολογηθεί με mid swap συν spread 280 -290 μονάδων βάσης. Το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάρει ούτε σεντς πάνω από 5 δις ευρώ βοηθά στην καλύτερη τιμολόγηση εφόσον συγκεντρωθούν υψηλές προσφορές.

Το δεύτερο κλειδί είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης έκδοσης 5ετών ομολόγων όταν το Δημόσιο άντλησε υψηλότερο ποσό αλλά από desks που τελικώς βρέθηκαν με περισσότερα ομόλογα από αυτά που πραγματικά ήθελαν με αποτέλεσμα ήδη από την έναρξη της διαπραγμάτευσης να πωλούν την υπερβάλλουσα θέση τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η έκδοση θα κλείσει με spread στις 305 με 310 μονάδες βάσης. Αν συμβεί αυτό τότε το η Ελλάδα λαμβάνει μικρή μόνο ανάσα ρευστότητας και το ερώτημα γιατί δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ αφού πήραμε τα σκληρά μέτρα θα καταστεί ακόμη πιο επίκαιρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v