Στα 140 εκατ. το κόστος του αγωγού IGB

Η IGI Poseidon και η BEH υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη τη συμφωνία ίδρυσης της εταιρίας που θα κατασκευάσει τον αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας (IGB). Ο προϋπολογισμός του έργου θα φθάσει τα 140 εκ. ευρώ.

Στα 140 εκατ. το κόστος του αγωγού IGB
Η εταιρία IGI Poseidon SA (στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου-ΔΕΠΑ και η Ιταλική Edison) και η BEH (Bulgarian Energy Holding) υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη τη συμφωνία ίδρυσης της εταιρίας που θα κατασκευάσει τον αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας (Greece-Bulgaria Pipeline-IGB).

Οι δύο εταιρίες IGI Poseidon και BEH θα συμμετέχουν ισομερώς στην εταιρία κατασκευής του αγωγού.

Η ΕλληνοΒουλγαρική διασύνδεση φυσικού αερίου θα έχει αφετηρία την έξοδο του ΕλληνοΤουρκικού αγωγού (ITG) στην Κομοτηνή και θα φτάνει στη Βουλγαρία, στην περιοχή Stara Zagora με συνολικό μήκος περίπου 168 χλμ και με αρχική αναμενόμενη μεταφορική ικανότητα 3-5 δις κυβικά μέτρα το χρόνο. Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του αερίου και τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης.

Ο ΕλληνοΒουλγαρικός αγωγός αποτελεί διακλάδωση του αγωγού Φυσικού Αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI) που θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη με περίπου 8 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ποσότητες προερχόμενες από τις χώρες της Κασπίας.

Ο αγωγός θα μεταφέρει στη Βουλγαρία Φυσικό Αέριο από την Κασπία (αρχικά από το Αζερμπαϊτζάν και εν συνεχεία και από άλλα κράτη της περιοχής), από τη Μέση Ανατολή αλλά και υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τη Ρεβυθούσα και από άλλους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα κατασκευαστούν μελλοντικά στην Ελλάδα.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα φθάσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αναμένεται να λειτουργήσει περί το 2013.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την υπογραφή της συμφωνίας : "Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τη Βουλγαρία και, μέσω Βουλγαρίας, άλλες Βαλκανικές χώρες και θα διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας της περιοχής, τόσο με τη μορφή φυσικού αερίου από την Κασπία μέσω αγωγών, όσο και με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τον υφιστάμενο ή μελλοντικούς Τερματικούς Σταθμούς ΥΦΑ στην Ελλάδα, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο και την ΔΕΠΑ βασικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή¨.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v