Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζήτησαν ΣΒΒΕ - Μπιρμπίλη

Τα θέματα των στερεών αποβλήτων, της αναθέρμανση της οικοδομής, των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων του υπουργείου αλλά και της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, συζήτησαν μεταξύ άλλων το Προεδρείο του ΣΒΒΕ με την υπουργό Τ. Μπιρμπίλη.

Τι συζήτησαν ΣΒΒΕ - Μπιρμπίλη
Τα θέματα των στερεών αποβλήτων, της αναθέρμανση της οικοδομής, των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων του υπουργείου αλλά και της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, συζήτησαν μεταξύ άλλων το Προεδρείο του ΣΒΒΕ με την υπουργό Τ. Μπιρμπίλη.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκε, σήμερα 4 Μαρτίου 2010, στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Κ. Μπιρμπίλη και του Υφυπουργού κ. Ι. Μανιάτη με τη Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος αναφέρθηκε στο θέμα της διάθεσης στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, κυρίως στο Νομό Θεσσαλονίκης και ζήτησε από την Υπουργό την επίσπευση των διαδικασιών τροποποίησης της σχετικής άδειας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σύμφωνα και με τις σχετικές επιστολές που έχουν υποβληθεί από τον ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ ανέφερε ότι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) της χώρας, που είναι η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ), είναι η ελλιπής λειτουργία της μονάδας κατεργασίας αποβλήτων (ΜΚΑ). Δυστυχώς, από το 1990 δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως επένδυση εκσυγχρονισμού της ΜΚΑ, με αποτέλεσμα η απαράδεκτη κατάσταση που ισχύει σήμερα.

Για τα θέματα που αφορούν στην αναθέρμανση του κλάδου της οικοδομής, η Διοίκηση του ΣΒΒΕ παρουσίασε εκτενώς τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’Οίκον», μέσω του οποίου θα προβλέπεται μια σειρά εργασιών στις οικοδομές, με τελικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και ζήτησε την άμεση προκήρυξη του προγράμματος.

Ιδιαίτερη παρέμβαση έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του ΣΒΒΕ κ. Δ. Αμπατζή στα θέματα της Θράκης και τον μετασχηματισμό της περιοχής σε έναν ουσιαστικό κόμβο παραγωγής Ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών, καθώς και στα θέματα που σχετίζονται με τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Η Διοίκηση του ΣΒΒΕ επεσήμανε στην Υπουργό τις εξαιρετικά μεγάλες καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου που αφορούν στις αδειοδοτικές διαδικασίες καθώς και στο θέμα απουσίας προδιαγραφών προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας στην παραγωγή δημοσίων έργων.

Επιπλέον, ζητήθηκε από την Υπουργό η θέσπιση ειδικών ευνοϊκών μέτρων για τις γεωργικές επιχειρήσεις συμπαραγωγής ενέργειας. Σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ η συμπαραγωγή σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει ένα ισχυρό κίνητρο εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ τόνισε την καθυστέρηση της απόφασης για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Κατά την τοποθέτησή της η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι τα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη συμμόρφωση και προσαρμογή της βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σύνθετα και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’Οίκον», η Υπουργός ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες δράσεις για την προκήρυξη του προγράμματος, ενώ ζήτησε από τον ΣΒΒΕ να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση στο θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει σύντομα συγκεκριμένη τοποθέτηση από την Κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v