Siemens: Super deal Χριστοφοράκου στη Γερμανία

Super deal πέτυχε ο πρώην CEO της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος καθώς εξασφάλισε το δεδικασμένο που προσδοκούσε από το Πρωτοδικείο Ι του Μονάχου και μάλιστα με ποινή ανώδυνη για τον ίδιο.

Siemens: Super deal Χριστοφοράκου στη Γερμανία
Super deal πέτυχε ο πρώην CEO της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος καθώς εξασφάλισε το δεδικασμένο που προσδοκούσε από το Πρωτοδικείο Ι του Μονάχου, και μάλιστα με ποινή ανώδυνη για τον ίδιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου στην "Ελευθεροτυπία".  

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, την Τετάρτη το γερμανικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Μιχάλης Χριστοφοράκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 μηνών με αναστολή για το αδίκημα της συνέργιας σε απιστία σε βάρος της Siemens.

Το αδίκημα αυτό είναι πλημμέλημα και αφορά στη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens, εξαιτίας της διαχείρισής τους εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα των εταιριών που είχε στηθεί για τις δωροδοκίες. Κάτι τελείως διαφορετικό από την εν Ελλάδι απιστία.

Σύμφωνα πάντα με την "Ε", το ενδιαφέρον αυτής της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι η εισαγγελία, το δικαστήριο και ο Χριστοφοράκος τα βρήκαν γρήγορα και αθόρυβα, για το καλό όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Siemens.

Μείωση προστίμου

Η κατηγορία που είχε απαγγελθεί τον Ιούλιο του 2009 κατά του Μιχάλη Χριστοφοράκου για δωροδοκία αξιωματούχων της Ελλάδας αρχειοθετήθηκε και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 350.000 ευρώ, έναντι 800.000 που αρχικά είχαν προσδιοριστεί.

Με τη "γείωση" της κατηγορίας για δωροδοκία, η Siemens εξασφάλισε τα νώτα της έναντι των συνεπειών που θα αντιμετώπιζε από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επαχθέστερη την περίπτωση αποκλεισμού της από διαγωνιστικές διαδικασίες λόγω μιζών, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η επιχείρηση μετατροπής του κατηγορητηρίου κατά Χριστοφοράκου από δωροδοκία αξιωματούχων σε συνέργια σε απιστία (την κατηγορία που αντιμετώπισε ο Ρ. Ζίκατσεκ) δρομολογήθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω από τον Νοέμβριο, όταν η εισαγγελία ξεκίνησε νέα ανακριτική διαδικασία σε βάρος του κυρίου Siemens Ελλάδος.

Εικάζεται ότι όλα έγιναν υπό την «αιγίδα» της μητρικής που θέλησε να αποσοβήσει την έκθεσή της σε κίνδυνο από μια τελεσίδικη καταδίκη του Μιχάλη Χριστοφοράκου για δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών και κομμάτων στην Ελλάδα. Πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει και εξωδικαστικός συμβιβασμός της Siemens Α.Ε. με τον Χριστοφοράκο, σε σχέση με την αστική αξίωση που έχει εγείρει η πρώην εργοδότριά του, η οποία απαιτεί από τον ίδιο και τον Πρόδρομο Μαυρίδη αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ.

Εξουδετερώνει το ελληνικό κατηγορητήριο

Σύμφωνα πάντα με την "Ε", ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, ο Μιχ. Χριστοφοράκος "εξουδετερώνει" το ελληνικό κατηγορητήριο (στο αρχείο οι δωροδοκίες και η καταδίκη για απιστία), ενώ όλοι οι άλλοι αντιμετωπίζουν κακουργήματα στην Αθήνα, και η εξεταστική επιτροπή περιμένει ακόμα τα αντίγραφα της επίμαχης δικογραφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v