Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΕΕ: "Τα 4,8 δισ. θα λείψουν από την αγορά"

Από την ΕΣΕΕ ανακοινώνεται, ότι σχεδόν όλο το πακέτο των μέτρων ύψους 4,8 δισ. θα λείψουν από την αγορά και την κατανάλωση.  Συνάντηση τη Δευτέρα με τις Ομοσπονδίες για να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στους Πελάτες.

ΕΣΕΕ: Τα 4,8 δισ. θα λείψουν από την αγορά
Από την ΕΣΕΕ ανακοινώνεται, ότι τόσο η επιβολή των έμμεσων φόρων, όσο και η περιστολή των δαπανών είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν το ελληνικό εμπόριο. Σχεδόν όλο το πακέτο των μέτρων ύψους 4,8 δισ. θα λείψουν από την αγορά και την κατανάλωση.

Για το λόγο αυτό, το Προεδρείο της ΕΣΕΕ κάλεσε τους Προέδρους των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα σε έκτακτο συμβούλιο την Δευτέρα 8 Μαρτίου τ.ε ώστε να περάσει το μήνυμα ότι το Ελληνικό Εμπόριο σε κάθε γωνιά της χώρας θα επιδείξει οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό, απορροφώντας την αύξηση του Φ.Π.Α. όπου και όσο είναι δυνατόν, απαλλάσσοντας έτσι τους καταναλωτές πελάτες μας από μία επιπλέον επιβάρυνση σε δύσκολους για όλους μας καιρούς.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η ανησυχία όλων των φορέων είναι έντονη και εστιάζεται στην απειλή κλεισίματος όλο και περισσοτέρων επιχειρήσεων με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Η απρόβλεπτη και πρωτοφανής δημοσιονομική κρίση που διέρχεται σήμερα η χώρα είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Η δεινή οικονομική μας κατάσταση οφείλεται σε πολλές αιτίες, κυρίως όμως στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στη γραφειοκρατία που ταλανίζει τον τόπο, στη διαφθορά που θεριεύει το σύστημα, στον ελλιπή έλεγχο των δημοσίων δαπανών, στη μειωμένη αξιοπιστία του δημόσιου τομέα, στον υπερβολικό δανεισμό του δημοσίου και τέλος στην οικονομική συγκυρία.

Η Κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα κάτω από την πίεση των δημοσιοοικονομικών ελλειμμάτων, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των εταίρων της στην Ε.Ε. και των διεθνών αγορών, ευελπιστώντας στη μείωση του κόστους δανεισμού. Δυστυχώς η αποδοχή από τις διεθνείς αγορές, δεν ήταν η αναμενόμενη όπως φάνηκε στην διάθεση των δεκαετών τίτλων του δημοσίου αφού το νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 5 δις ευρώ είχε βαρύ τίμημα με επιτόκιο 6,3%.

Ίσως τα σκληρά μέτρα λιτότητας να είναι απαραίτητα, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι δίκαια και από μόνα τους αντί της προστασίας της Εθνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης θα επιφέρουν αύξηση των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών ( από αύξηση του Φ.Π.Α.), μείωση ρευστότητας στην αγορά, συρρίκνωση του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης, μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγικότητας, αύξηση της ανεργίας και κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της συμπίεσης των εισοδημάτων, να αυξηθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Είναι βέβαιο ότι με τόσο σκληρά μέτρα δεν διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή, διαταράσσεται η εργασιακή ειρήνη, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος κοινωνικών εκρήξεων.

Η ΕΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία συνέπεια και καμία παρέμβαση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν. Άλλωστε υπενθυμίζουμε ότι το ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα καθορίζεται από τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης για την αποφυγή του κινδύνου να εισέλθει η οικονομία της χώρας μας σε παρατεταμένη ύφεση, να ενεργοποιήσει όλους τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς, όπως ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, ΤΕΜΠΜΕ, Αναπτυξιακός Νόμος, για την επιβίωση και την ενίσχυση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Απαιτούνται πλέον παρεμβάσεις που πραγματικά θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στον κόσμο βγάζοντάς τον από τη μιζέρια, θα δημιουργήσουν συνθήκες διαφάνειας, υγιούς ανταγωνισμού και επανόδου στην ανάπτυξη.

Η μόνη θετική αναφορά της κυβέρνησης είναι αυτή που αφορά δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης, οι οποίες θα απορροφήσουν αποκλειστικά τα έσοδα που θα προκύψουν από την επέκταση άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ και την χορήγηση αδειών για τυχερά παίγνια (για το 2010 υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ).

Με βάση τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα:

- Για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν;
- Επαρκούν τα μέτρα αυτά;
- Είναι τα τελευταία ή θα αναγκαστεί η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα να πάρει νέα σκληρότερα μέτρα;
- Αν η οικονομία συρρικνωθεί από πού θα βρεθούν τα αναγκαία έσοδα;
- Πώς θα αντιδράσει το οικονομικό-κοινωνικό σύστημα στα μέτρα;
- Πόσο γρήγορα θα αφομοιώσουμε τα μέτρα στον τρόπο ζωής μας;
- Πόσο καιρό θα αντέξουμε εμείς και οι επιχειρήσεις μας;

Για το ελληνικό εμπόριο, το ζητούμενο είναι να βρεθούν άμεσα λύσεις, οι οποίες στο μέλλον δεν θα ξαναγυρίσουν τη χώρα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε τη δύσκολη θέση της χώρας μας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, η εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας και η σταθεροποίηση της αγοράς.

Τα πρωτοφανή μέτρα μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί όμως και τίποτα εάν δεν αντιδράσουν σύντομα θετικά οι διεθνείς αγορές και εάν το επόμενο τριήμερο δεν υπάρξει ανταπόκριση αλληλεγγύης από τους Κοινοτικούς Εταίρους.

Το ελληνικό εμπόριο δεν έχει την πρόθεση να θέσει «κόκκινες γραμμές», να προβεί σε «ξεσηκωμούς», σε «ανατιμήσεις» και «μειώσεις μισθών», αλλά μόνο με προτάσεις και παρεμβατικό λόγο πιστεύει να συμβάλλει στην έξοδο της αγοράς το συντομότερο από την βαθειά ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v