Ενδοκυβερνητικά "μαχαίρια" βγήκαν στη Βουλή

Ενδοκυβερνητικά μαχαίρια βγήκαν στη Βουλή, καθώς ο Χρήστος Παπουτσής απευθυνόμενος με εντονότατο ύφος στον υφυπουργό οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, τον ερώτησε "σε ποιά κυβέρνηση νομίζετε πως ανήκετε;".

Ενδοκυβερνητικά μαχαίρια βγήκαν στη Βουλή
Ενδοκυβερνητικά μαχαίρια βγήκαν στη Βουλή, καθώς ο Χρήστος Παπουτσής απευθυνόμενος με εντονότατο ύφος στον υφυπουργό οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, τον ερώτησε "σε ποιά κυβέρνηση νομίζετε πως ανήκετε;".

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της τοποθέτησης του Χρήστου Παπουτσή, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για τα έκτακτα μέτρα.

"Και ως εκ τούτου θέλω να σας παρακαλέσω στο μέλλον να μην επιχειρείτε να απαντάτε στις δικές μας αγωνίες με διάφορα ιδεολογήματα και φιλοσοφίες και διλλήματα τα οποία θα μπορούσε να τα απαντήσει μόνο η “Financial Times”, αυτό το δίλλημα δηλαδή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ύφεση".

Πρόσθεσε επίσης: "Τι είναι αυτά που ακούμε; Σε ποια κυβέρνησης νομίζετε ότι είστε υφυπουργός; Επαναλαμβάνω, οι δανειστές είναι μια πραγματικότητα σε ολόκληρη την υφήλιο. Δεν υπάρχει, όμως, καμία χώρα η οποία να λειτουργεί χωρίς ελλείμματα, δεν υπάρχει καμία χώρα η οποία να λειτουργεί χωρίς χρέος".

Το πλήρες κείμενο της δευτερολογίας Παπουτσή

"Κύριε Υφυπουργέ, είμαι βέβαιος ότι κανείς μέσα στην αίθουσα αυτή δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση σας, ούτε στη δική σας ούτε στου Υπουργού, και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι οι συνάδελφοι, τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ, συναισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη την οποία έχετε αναλάβει.

Αλλά θέλω να σας παρακαλέσω κάτι, θέλω να σας παρακαλέσω να μην ξεχνάτε ούτε μία στιγμή τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ προς την κοινωνία και στον κόσμο που μας εξέλεξε, προς την αγωνία των πολιτών η οποία μας έχει φέρει εδώ και μας δίνει τη δύναμη και το δικαίωμα να απευθυνόμαστε σε εσάς στην Κυβέρνηση, παντού προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα, ακριβώς αυτή τη δική τους αγωνία για τη ζωή.

Και ως εκ τούτου θέλω να σας παρακαλέσω στο μέλλον να μην επιχειρείτε να απαντάτε στις δικές μας αγωνίες με διάφορα ιδεολογήματα και φιλοσοφίες και διλλήματα τα οποία θα μπορούσε να τα απαντήσει μόνο η “Financial Times”, αυτό το δίλλημα δηλαδή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ύφεση.

Κύριε υφυπουργέ, ο υπουργός σας και ο πρωθυπουργός, όπως γνωρίζουν και οι πάντες έχουν αναγνωρίσει ότι τα μέτρα αυτά αν δεν συνοδευτούν άμεσα με φορολογικά μέτρα τα οποία έχετε καθυστερήσει, άμεσα, με μία δέσμη αναπτυξιακών μέτρων άμεσα, τα οποία επίσης έχετε καθυστερήσει οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ύφεση γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.

Και επιπλέον, οφείλετε να μην ξεχνάτε ούτε για μία στιγμή ότι σε αυτή τη θέση στην οποία εσείς κάθεστε έχουν καθίσει διαπρεπείς πολιτικοί προερχόμενοι από την παράταξη μας δίνοντας τον αγώνα τους και τη ζωή τους ακριβώς υπερασπίζοντας τις ιδέες της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνοχής και της αλληλεγγύης στην κοινωνία. Και αυτές τις αρχές συνεχίζουμε να τις υποστηρίζουμε γιατί αυτή είναι η δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό που μας έφερε στο Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και εσάς στη θέση του υπουργού.

Παρακαλώ λοιπόν, άλλη φορά να μην ξεχνάτε ποτέ αυτό το πλαίσιο. Οι αγορές είναι αγορές, οι εταιρείες που δανείζουν, οι δανειστές είναι δανειστές. Ξέρετε κανέναν δανειστή ο οποίος είναι διεθνής τοκογλύφος, αλλά και εγχώριος τοκογλύφος να ενδιαφέρεται να σωθεί αυτός τον οποίο δανείζει; Ξέρετε κανέναν ο οποίος να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του και για να σταθεί στα πόδια του; Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα τον γονατίσει για να του πάρει περισσότερα από την περιουσία του, από τη ζωή του.

Τι είναι αυτά που ακούμε; Σε ποια κυβέρνησης νομίζετε ότι είστε υφυπουργός; Επαναλαμβάνω, οι δανειστές είναι μια πραγματικότητα σε ολόκληρη την υφήλιο. Δεν υπάρχει, όμως, καμία χώρα η οποία να λειτουργεί χωρίς ελλείμματα, δεν υπάρχει καμία χώρα η οποία να λειτουργεί χωρίς χρέος.

Και εδώ είμαστε μία χώρα με απόλυτη ευθύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία είμαστε ισότιμο μέλος, έχουμε εμείς την ευθύνη για την προστασία του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος όπως και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και οι Ιταλοί. Είμαστε εμείς που έχουμε την ευθύνη για να υποστηρίξουμε την ανάγκη για να καλυφθεί το κενό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή την αποκατάσταση του μηχανισμού υποστήριξης του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και του ευρώ, και είμαστε εμείς εκείνοι που έχουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, από τα αδιέξοδα που μας οδήγησε η ΝΔ.

Αλλά είναι άλλο πράγμα η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και η έξοδος από την κρίση από το να χάσουμε την ψυχή μας ως λαός, ως παράταξη, ως κοινωνία, μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Και σε κάθε περίπτωση τα εκατομμύρια ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν σας το επιτρέπουν.

Όσο αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τα συγκεκριμένα άρθρα, όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ένα νομοσχέδιο δύσκολο, σκληρό, αποφασιστικό, απολύτως αναγκαίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε επισήμως παντού, όπως ο ίδιος ο Υπουργός σας αναγνώρισε επισήμως παντού. Όμως το στηρίζουμε και το παλεύουμε, γιατί;

Γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στο Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του για να δώσει τη μάχη σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης, της φορολογικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και κυρίως της αποτελεσματικότητας ενός σαθρού και σάπιου κρατικού κατεστημένου το οποίο εμποδίζει οποιαδήποτε ελπιδοφόρο πορεία της χώρας. Για αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε αυτό το πλαίσιο σε όλες τις πλευρές του. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας, διαφορετικά δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε.

Γιατί δεν μπορούμε να εγγυηθούμε και να λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό. Λέμε λοιπόν την αλήθεια στον κόσμο, ότι σήμερα κάθε άρθρο του νομοσχεδίου πονάει τον ελληνικό λαό και τον γνωρίζουμε. Λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι είναι μέτρα εκτάκτου ανάγκης γιατί η ΝΔ οδήγησε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι είναι μέτρα τα οποία τα χρειαζόμαστε σήμερα για να κερδίσει η χώρα την αξιοπιστία που έχασε επί πεντέμισι χρόνια, την αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές που τόσο πολύ ενδιαφέρεστε.

Είμαστε λοιπόν εδώ για να δώσουμε τη μάχη να κερδίσουμε την αξιοπιστία, αλλά με μια προϋπόθεση, για να την κερδίσουμε, για να είναι ο λαός μαζί μας, για να είστε εσείς στη θέση σας, για να είναι η Κυβέρνηση στη θέση της χρειάζεται και την εμπιστοσύνη των υγειών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, όπως χρειάζεται και η συναίνεση των υγειών δυνάμεων της οικονομίας, του πολιτικού κόσμου ολόκληρου, που με ευθύνη στέκεται και με τις διαφοροποιήσεις του.

Αναγνωρίζω την προσωπική στάση του συναδέλφου κ. Παπαδημούλη του Συνασπισμού. Αλλά, αγαπητέ Δημήτρη μου, υπάρχει ένα θέμα. Υπάρχει ένα όριο εκεί που σταματάει η ελευθερία και αρχίζει η ελευθεριότητα στις πράξεις μας. Υπάρχει ένα όριο εκεί που υπάρχει ο ακτιβισμός και μετατρέπεται σε λιντσάρισμα, και δεν έχω αντιληφθεί αν ακριβώς ο Συνασπισμός, ο πρόεδρος του κ. Τσίπρας και όλοι οι υπόλοιποι έχετε καταδικάσει την τακτική του λιντσαρίσματος την οποία γνώρισε προηγουμένως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ξεκαθαρισμένα πράγματα, είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχες, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για το καλό της χώρας, για το εθνικό συμφέρον, για μια μεγάλη προσπάθεια, είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τον καθένα, ακούμε με σεβασμό την κα. Παπαρήγα η οποία μας λέει ότι ως εδώ, πόλεμος.

Αλλά, δεν μπορούμε να δεχτούμε χτυπήματα κάτω από τη μέση και πολύ περισσότερο με πρακτικές που είναι ξένες με τη συνείδηση και την παράδοση της δημοκρατικής παράταξης και της αριστεράς. Για αυτό δεν δεχόμαστε τις γενικές και αόριστες δηλώσεις. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, είναι επαναλαμβανόμενη, είναι επαναλαμβανόμενες ακτιβίστικες δραστηριότητες οργανωμένων δυνάμεων του συνασπισμού οι οποίες επιτίθενται γενικώς εναντίον των δήθεν τακτοποιημένων προέδρων και των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Ακολουθείτε δηλαδή την πρακτική άλλων οι οποίοι για χρόνια εργάζονται για τη διάσπαση του εργατικού κινήματος. Και σήμερα σε μια εποχή που οι αγορές επιβάλλουν ή προσπαθούν να επιβάλλουν κανόνες για τη διάσπαση γενικότερα του κοινωνικού ιστού της χώρας, για τη ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, για μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες στην πραγματικότητα θίγουν τα συμφέροντα των εργαζομένων έρχεστε εσείς σήμερα με πρακτικές που θα τις ζήλευε η άκρα δεξιά να χτυπήσετε ένα πρόσωπο σύμβολο για το εργατικό κίνημα της χώρας, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Δεν το δεχόμαστε λοιπόν το απορρίπτουμε και το καταδικάζουμε. Και τέλος, επειδή ακούω συχνά να αναφέρονται για τα σημερινά μέτρα ότι «δεν βαριέσαι, είναι μέτρα τα οποία αφορούν τους ασφαλείς εργαζομένους, τους εργαζόμενους με ασφάλεια στο δημόσιο τομέα». Σας λέω καθαρά ότι η επιδίωξη, όχι της Κυβέρνησης, γιατί η κυβέρνηση και προς τιμήν του ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου και ο Πρωθυπουργός έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι αυτά δεν αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, δεν ξεχνάμε όμως ούτε κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή κάποιοι στον ιδιωτικό τομέα τρίβουν τα χέρια τους.

Γιατί αυτό ακριβώς περιμένουν, πως οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους στο λεγόμενο ασφαλή χώρο που είναι ο ευρύτερος χώρος του δημόσιου τομέα για να μπορέσουν στη συνέχεια να τους πουν «συλλογικές συμβάσεις, ποιες συλλογικές συμβάσεις;», για να τους πουν στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα «μισθός, εισόδημα; Τι λέτε τρεις μέρες εργασία και το 50% του μισθού» και ποιος θα αντιδράσει; Για αυτό λοιπόν χρειάζεται ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, για αυτό χρειάζεται ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, για αυτό χρειάζεται ενότητα των εργαζομένων, για αυτό χρειάζεται ενότητα των υπευθύνων δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.
Και πάνω από όλα για αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό, δυνατό ΠΑΣΟΚ, που να είναι αξιόπιστο. Και για να είναι αξιόπιστο δεν πρέπει να χάσει την ψυχή του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v