Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλληλεγγύη με μέτρα από τον Σαρκοζί

Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης από τον Ν. Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου. "Υπάρχουν μέτρα και είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε", τόνισε. Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Αλληλεγγύη με μέτρα από τον Σαρκοζί
Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης από τον Γάλλο Πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Παρίσι. 

"Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα τα οποία αναμέναμε. Τα κράτη της ευρωζώνης, λοιπόν, οφείλουν πλέον να σταθούν δίπλα της και να είναι έτοιμα να λάβουν τα δικά τους, αντίστοιχα μέτρα. Η Γαλλία, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της, θα πράξει το απαραίτητο" σημείωσε ο κ. Σαρκοζί.  

"Υπάρχουν μέτρα, έχουμε μέτρα και είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε, και είμαστε και αποφασισμένοι", σημείωσε ο κ. Σαρκοζί.

Όπως διευκρίνισε, "υφίστανται συγκεκριμένα, ακριβή μέτρα, τα οποία δεν ανακοινώνουμε σήμερα, που όμως θα επιτρέψουν τη συγκεκριμένη στιγμή να αποδειχτεί ότι η Ελλάδα υποστηρίζεται όχι μόνο πολιτικά, αλλά και σε όλες τις πτυχές των εν δυνάμει αιτημάτων της".

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία "θα λάβουν μια συντονισμένη και κατόπιν διαβούλευσης δράση, για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία".

Ο κ. Σαρκοζί τόνισε την ανάγκη μιας συλλογικής λύσης, ενώ απηύθυνε αιχμές κατά κάποιων τραπεζών «πέραν του Ατλαντικού» για τις κερδοσκοπικές τους κινήσεις στα ομόλογα και τα CDSs των χωρών της ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας τη στάση της Γερμανίας απέναντι στα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ευρωζώνη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι την ίδια θέση με τη δική του έχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα έλαβε μέτρα, παραπάνω από αυτά που της είχαν ζητηθεί, ενώ επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με τους ίδιους όρους με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, καθώς και για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κάτι που όμως, όπως είπε, απαιτεί σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες της Ε.Ε. και δεν είναι της ώρας.

Οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε, ή αν δεχτούμε, από κερδοσκόπους, δεν θα είναι θέμα ελληνικό, αλλά θα είναι θέμα ευρωπαϊκό. Αφορά στην Ευρώπη, αφορά στην ευρωζώνη, αφορά στο ίδιο το ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και πάλι στο ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, σημειώνοντας πάντως πως "θέλουμε ευρωπαϊκή λύση, όχι το ΔΝΤ".


*** Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Ν. Σαρκοζί στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v