Κανονισμός για την πρόληψη αεροπορικών ατυχημάτων

Νέο κανονισμό για τη διερεύνηση και την πρόληψη των αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κανονισμός για την πρόληψη αεροπορικών ατυχημάτων
Νέο κανονισμό για τη διερεύνηση και την πρόληψη των αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι «η ασφάλεια των πτήσεων αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής μας για την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών.

Γι’ αυτό και το κέντρο βάρους της διερεύνησης των αεροπορικών ατυχημάτων πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της ασφάλειας και όχι στην απόδοση των ευθυνών». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην εμπιστευτικότητα των πληροφοριών. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για τη στενή συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων, ώστε να δημιουργηθεί ένα κεκτημένο γνώσης και πείρας, το οποίο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την πρόκληση νέων ατυχημάτων.

Το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, πρόταση Οδηγίας για τα τέλη ασφάλειας (προστασίας από έκνομες ενέργειες), τα οποία χρεώνονται από τους φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων. Στόχος είναι η θέσπιση ορισμένων βασικών αρχών, οι οποίες πρέπει να τηρούνται κατά τον καθορισμό των εν λόγω τελών, όπως η αμεροληψία (μη διάκριση), η διαφάνεια, η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, η σύνδεση με το κόστος και η εποπτεία του συστήματος, με τη δημιουργία εθνικής εποπτικής αρχής.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζήτησαν οι Υπουργοί στο Συμβούλιο ήταν η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Πρόκειται για το 2ο στάδιο των διαπραγματεύσεων, το οποίο έχει ως στόχο την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων των αεροπορικών δικαιωμάτων και των επενδύσεων.

Τέλος, το Συμβούλιο συζήτησε τα αποτελέσματα του Συνεδρίου που έγινε στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού». Συγκεκριμένα σημεία αποτελούν:

• Η ανάγκη ταχείας εφαρμογής της νέας δέσμης μέτρων για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό που υιοθετήθηκε πρόσφατα. Η νέα δέσμη μέτρων θέτει ως βασικό θέμα τη άμεση απόδοση του συστήματος που συνδέεται με την ίδρυση και λειτουργία των λεγόμενων «λειτουργικών τμημάτων Εναερίου Χώρου (FABs)».

• Η επιτυχημένη εφαρμογή και ολοκλήρωση του τεχνολογικού πυλώνα του εγχειρήματος, ήτοι του Προγράμματος SESAR (δηλαδή του προγράμματος τεχνικής υποστήριξης των FABs).

• Η έμφαση σε θέματα ασφάλειας πτήσεων και ανάπτυξης των σχετικών υποδομών.

• Η αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου του ανθρώπινου παράγοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v