Η ενεργειακή στρατηγική στην ατζέντα της Ε.Ε.

Τις ενεργειακές πτυχές της Ευρωπαϊκής στρατηγικής, αλλά και την υποχρέωση των κρατών μελών να γνωστοποιούν στην Ε.Ε. τα επενδυτικά τους σχέδια για τις ενεργειακές υποδομές, θα συζητήσουν στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Η ενεργειακή στρατηγική στην ατζέντα της Ε.Ε.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από την Τετάρτη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι αντιπροσωπείες των χωρών αναμένεται να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία επί της «πρότασης Κανονισμού» που θα υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να γνωστοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επενδυτικά τους σχέδια για τις ενεργειακές υποδομές, τόσο για λόγους ενημέρωσης και διαφάνειας, όσο και για να συμβάλουν στην επίτευξη του γενικού στόχου για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.

Παράλληλα, στο σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που πρόκειται να υιοθετηθεί, θα προβλέπεται η ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών για χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μέτρο μεγάλης σημασίας για τη νέα πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν και τις ενεργειακές πτυχές της Ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με στόχο την έξοδο από τη κρίση και την προετοιμασία της οικονομίας της Ε.Ε για την επόμενη δεκαετία. Στον τομέα της ενέργειας, θα αναζητηθούν συγκεκριμένες δράσεις αναφορικά με τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και την αποτελεσματική χρήση των ενεργειακών πόρων.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που θα παρατεθεί στους Υπουργούς, ο κ. Μανιάτης θα αναλύσει λεπτομερώς τις Ελληνικές θέσεις για τις ενεργειακές προτεραιότητες της Ε.Ε και θα αναφερθεί εκτενώς σε θέματα ενεργειακών διασυνδέσεων, ασφάλειας εφοδιασμού και ενεργειακών τεχνολογιών, που αποτελούν βασικές παραμέτρους του Προγράμματος Εργασιών της Επιτροπής στον τομέα της Ενέργειας.

Χθες, Πέμπτη 11 Μαρτίου, ο Έλληνας Υφυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας νέο Επίτροπο κ Gunter Oettinger, έθεσε σημαντικά ζητήματα, που αφορούν στην ενίσχυση της χρηματοδότησης Διευρωπαϊκών δικτύων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των δύο έργων Ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δράσεις της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ταχεία αντιμετώπιση των πολλών εκκρεμοτήτων εναρμόνισης με την Κοινοτική Ενεργειακή Νομοθεσία.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συναντήθηκε επίσης, με τον Ισπανό Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργό Προεδρίας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας κ. Pedro Luis Marin Uribe, με τον οποίο συζήτησε για τη διμερή συνεργασία ιδίως σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης και κοινών δράσεων στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Claudio Scajola, με τον οποίο εξετάστηκαν οι από κοινού ενέργειες για την ταχεία προώθηση των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI) και Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), δύο αγωγών μεγάλης εθνικής σημασίας και ευρωπαϊκής σπουδαιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v